Univerzitní knihovna ve Stockholmu

Univerzitní knihovna ve Stockholmu
Adresa: Frescati campus, Stockholm, Švédsko
Projekt:1974
Realizace:1982-83


Knihovna a studentské centrum od Ralpha Erskine tvoří srdce celého campusu Frescati University. Později Erskine navrhl do místního areálu ještě další čtyři budovy - Allhuset, právnický dům, sportovní halu a Aulu Magnu. Všechny tyto stavby nesou znaky Erskinovy tvorby - nekonvenční forma dosažená za použití skla a plechových prvků.
Projekt knihovny byl Erskinovi zadán po vítězství v soutěži pro pět vyzvaných architektů. Do soutěžního procesu byli kromě učitelů a zaměstnanců školy aktivně zapojeni také studenti.
Střecha studentského centra dokončeného v roce 1981 svým tvarem připomíná Erskinův projekt Ski Hotel (1950) do švédského Borgafjäll. Výrazné geometrické tvary se kříží a vzájemně proplétají, čímž vytváří různě tvarované prostory. Nová budova využívá stávající agrární muzeum jako jídelna.
Vytvářením průhledů do parku nabízí knihovna modernistický přístup v budování rovnováhy mezi stavbami na protilehlé straně univerzitního campusu. Knihovna se s rozmyslem napojuje na původní panelové domy z šedesátých let a snaží se o vytvoření lidského měřítka, stejně tak jako respektovat vzrostlé duby na východní části pozemku a lidové stavby na západě. Zaoblená střecha tvarující vstupní halu vyzařuje nečekaně klidnou atmosféru. Do rozlehlého půdorysu knihovny je vložen centrální světlík zatímco obvodové zasklení fasády je zkosené, aby se zmírnily účinky působení nízkého slunečního svitu v zimě. Tento prvek společně s vyvýšenými venkovními výklenky dodává stavbě individuální charakter a umožňuje tak návštěvníkům snáze se s knihovnou identifikovat.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ralph Erskine