Aula Magna

Aula Magna
Adresa: Frescati campus, Stockholm, Švédsko
Projekt:1974-82
Realizace:1996-97


Aula Magna vznikla na základě architektonické soutěže. V Aule se nachází shromažďovací studentský prostor, hlavní přednáškový sál, knihovna s čítárnou, kavárna a kancelářské zázemí.
Stavba je zasazena do terénu, plně respektuje svah a skupinu majestátních dubů. Erskine se také snažil aby stavba působila hravě a byla jakýmsi odlehčením studentského školního života.
Hlavní přednáškový sál je ve tvaru amfiteátru a je zasazen do svahu. Při hlavním vstupu je také situována shromažďovací hala. Prostor haly působí vznešeně a dojem je ještě umocněn válcovitým zastřešením. Zajímavě je řešena i knihovna. Nalezneme zde kontrast široké chodby (ulice), na kterou navazuje řada bočních koridorů a dále nesčetně čtenářských hnízd.
Stavba byla dokončena na sklonku roku 1997 a její architektura je charakteristickou Erskinovou tvorbou té doby. Jednoduchá, volně uspořádaná geometrie hmot, bohatě zdobený exteriér pomocí režných cihel, hluboce profilované stropní panely apod.

Stockholmská univerzita
Na univerzitu se dostanete metrem, červenou trasou. Zastávka se jmenuje Universitetet a cesta trvá z centra přibližně 10 minut. Stockholmá univerzita se rozkládá na okraji města.
Území, které univerzita zabírá se rozprostírá z jihu z části Sveplan a na severu je ohraničeno Bergianskou botanickou zahradou .Území bylo původně využito královskou rodinou pro účely lovu, později pro účely zemědělství a zemědělského výzkumu.
Stockholmská univerzita je jeden velký komplex ve městě a zaměstnává přibližně 4 600 osob od profesorů až po zaměstnance knihovny.
Univerzita má čtyři hlavní fakulty – Humanitní, právní, společenských věd a přírodních věd.
Univerzitní kampus nabízí široké spektrum architektonických děl ”od historických až po plně moderní”. Stavby vždy navrhovali nejvýznamnější architekti a toto pravidlo platí dodnes.
Stockholmský kampus je dále unikátním mixem starého a nového. Ze starého připomeňme jedny z nejstarších budov – Růžovou rezidenci (1817), Žlutou rezidenci (1883), Zelenou rezidenci (1886), Lantis (1902-07) a Rezidenci Blom (1837-38). Všechny stavby pochází z období kdy kampus patřil Královské zemědělské Univerzitě.
Kampus je místem, které stojí za to navštívit. Naleznete zde zastoupení různých vývojových fází architektonické tvorby a také rozdílnost v dílech jednotlivých architektů.

Sveaplan - jedná se o ”historickou” stavbu ve stylu Bauhausu v okrajové části univerzity.
Kräftriket (The Crayfish Kingdom) - jedná se o majestátní budovu z červených režných cihel z přelomu 19. a 20. století. Objekt byl kompletně modernizován, interiér je nový avšak exteriér zůstal zachován. Stavba původně sloužila pro účely veterinární kliniky. Nyní zde sídlí více kateder různých fakult.
Alba Nova Center - jedná se o stockholmské centrum fyziky, astronomie a biotechnologie. Součástí centra je i historická budova Raslagstullské nemocnice, která slouží pro praktický výcvik studentů.
The Arrhenius Laboratoriem - budova kateder chemie, biofyziky, meteorologie, genetiky a biologie je navržena ve stylu moderní skandinávské architektury, autorem je Calr Nyrén.
Frescati backe: Frescati Hill - stavba se nachází na kopci jménem Frescati. Původně byl tento komplex navržený v roce 1940-44 architektem Gunnarem Asplundem. Stavba architektonickou formou odpovídá moderní architektuře té doby a je z tmavých režných cihel.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ralph Erskine