Studentský dům Dipoli

Studentský dům Dipoli
Adresa: Otakaari 24, Otaniemi, Finsko
Soutěž:1961
Realizace:10.1965 - 9.1967


Studentský dům Dipoli je situován v centru vysokoškolského střediska Otaniemi. Projekt byl Pietilaemu svěřen po vítězství v soutěži v roce 1961, realizace byla uskutečněna od října 1965 do září 1967. Prostory slouží kulturním, společenským i materiálním potřebám studentů.
Dispozičně je objekt řešen jako kombinace velkých a malých prostorů, které jsou pomocí posuvných stěn navzájem propojitelné. Dispoziční pružnost a přizpůsobivost neobyčejně zvyšuje provozní hodnotu a efektivnost účelových místností. Kombinací a propojováním prostorů lze vytvořit intimní společenské prostředí, ale také prostředí s monumentálním, slavnostním dojmem. Hlavní sál má s přilehlými prostorami 900 m², studentské jídelny 1600 m², restaurace 400 m², kuchyň s příslušenstvím 1700 m², divadelní sál s 280 místy 400 m² a klubovny celkem 1400 m².
V době prázdnin je studentská menza využívána jako restaurace blízkých kolejí, které v tomto období slouží jako sezónní hotely.
Objekt je umístěn na skalnaté vyvýšenině s bohatým porostem mohutných stromů a je do této přírody jakoby přímo vrostlý. Vylámaná skála se stala materiálem nejen pro spodní části budovy, ale proniká i do interiéru. Horní část stavby je kombinací pohledového betonu, obkladu z měděného plechu a neschematicky členěných okenních otvorů. Volná skladba pravoúhlých a kosoúhlých ploch dobře harmonuje s okolím.
Eva Bečvářová, Matěj Kosík
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Raili Pietilä, Reima Pietilä