Finnforest Modular Office

Finnforest Modular Office
Adresa: Tuulikuja 2, Tapiola, Espoo, Finsko
Investor:Real state limited Kiinteistö Oy FMO Tapiola
Realizace:2005
Užitná plocha:13048 m2
Plocha pozemku:10374 m2
Obestavěný prostor:50420 m3


Společnost Finnforest se zabývá dřevěnými konstrukcemi. Společnost chtěla ukázat jaké jsou nové možnosti využití dřeva a tak v roce 2003 zorganizovala architektonickou soutěž za účelem návrhu své nové kancelářské budovy s názvem Finnforest Modular Office (FMO). Soutěž vyhrál Pekka Helin a Peter Verhe se svým návrhem “Dřevěné srdce”. Hmotu stavby tvoří kvádr, v kterém jsou vyříznuta dvě atria, spojený s zakřiveným půlválcem. Stavby je v současné době nejvyšší dřevěné kancelářská budova v Evropě.
Základní konstrukční systém je vytvořen z prefabrikovaného FMO rámu, které lze využívat i pro konstrukční řešení administrativních budov. Životnost základních konstrukčních prvků, za kterou se vrátí náklady na stavbu včetně zisku, byla stanovena přibližně na sto let.
Stavba je složena z pravoúhlých prostorů připomínajících na první pohled složené rozřezané řezivo. Některé prostory jsou zakončeny konicky, což imituje typický způsob opracování dřeva.
Do těchto prostorů jsou vestavěny kancelářské prostory s výhledem přes dřevěné rošty na Tapiolu. Kancelářský prostor je spíše koncipován pro samostatnou práci či práci v malých skupinkách. Použití materiálů a barev v interiéru se liší od běžných kancelářských interiérů.
Cílem FMO bylo vytvořit pozitivní a vyrovnané pracovní prostředí.
Eva Bečvářová, Matěj Kosík
0 komentářů
přidat komentář