Vincent van Gogh Museum - nové křídlo

Vincent van Gogh Museum - nové křídlo
Adresa: Paulus Potterstraat 7, Amsterdam, Nizozemí
Realizace:1990-98
Užitná plocha:5000 m2
Zastavěná plocha:820 m2


Nové křídlo bylo postaveno na volném prostranství vedle hlavní budovy muzea, které bylo poslední realizací holandského modernistického architekta Rietvelda. S ohledem na okolí bylo 75% stavby (s výjimkou hlavního výstavního sálu) zbudováno pod zemí ve snaze minimalizovat prostor zabraný nad zemí. Nové křídlo je spojeno s hlavní budovou podzemním průchodem. Třebaže Rietveld i Kurokawa sdílejí modernistickou ideu geometrické abstrakce, tak Kurokawovo nové křídlo se od Rietveldova lineárního stylu odlišuje křivkovými tvary a linkami užívajícím japonskou tradiční představu o abstrakci. Jedním z příznačných vyjádření této myšlenky je zapuštěný bazén umístěný mezi novým křídlem a hlavní budovou. Symbiózy mezi novým křídlem a hlavní budovou je dosaženo prostřednictvím otevřeného přechodného prostoru tvořeného bazénem. Nachýlení eliptické střechy a zakřivení stěny přemísťuje střed, zdůrazňuje japonskou nesouměrnou estetiku. Díky velmi abstraktním geometrickým tvarům, z nichž se celek skládá, a dále pak opatrným zacházením zajišťuje abstraktní symbolismus nového křídla rovnováhu mezi lokálním a mezinárodním.
autorská zpráva

Dveře Van Goghova muzea se uzavřely 1. září 1998, aby se pak veřejnosti muzeum znovu otevřelo 24. června 1999 v kompletně zrekonstruované podobě a s nově přistaveným výstavním křídlem od japonského architekta Kisho Kurokawy. Když se muzeum v roce 1973 otvíralo, tak byl předpokládaný počet 60000 návštěvníků za rok. Po téměř pětadvaceti let se však tento počet zvýšil na milion návštěvníků ročně. Rozšíření muzea se tady stalo nutností a štědrý dar pojišťovací společnosti Yasuda Fire & Marine Insurance Company, Ltd. umožnil vybudování nového výstavního křídla. Původní Rietveldova budova také vyžadovala renovaci, což se neobešlo bez dočasného uzavření celého muzea.
Po svém znovuotevření je nyní celá Rietveldova budova věnována Van Goghovým obrazům a stálé sbírce umění 19. století, zatímco nové křídlo je využíváno převážně k dočasným výstavám.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Kisho Kurokawa