Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Muzeum Alvaro Aalta

Autor: Alvar Aalto
Adresa: Alvar Aalton katu, Jyväskylä, Finsko | mapa
Web: www.alvaraalto.fi/museum
Projekt: 1971 Realizace: 1971-73
Užitná plocha: 1750 m² Obestavěný prostor: 7550 m³

Muzeum Alvaro Aalta se nachází poblíž univerzitního areálu a Muzea centrálního Finska. Stojí na příkrém svahu porostlým rozložitými stromy, odkud se otevírá pohled jihovýchodním směrem na jezero Jyväsjärvi. Místem protéká potok, který se u kavárny rozlévá do umělé hladiny s vodní kaskádou. Muzeum centrálního Finska i Alvaro Aalta jsou představiteli Mistrova 'bílého období'. Svým měřítkem a vnějším zjevem se však liší od ostatních veřejných budov z tohoto časového úseku. Jedno desetiletí, které obě stavby mezi sebou dělí, je nejvíce patrné na fasádách; pravoúhle tvarovaná fasáda Muzea centrálního Finska se hrdě tyčí na kopci a odráží se v ní geometrická pragmatičnost funkcionalismu, zatímco Aaltovo muzeum je více uzavřené, ale zároveň volnější ve své formě. Počátkem 90. let minulého století bylo Muzeum centrálního Finska rozšířeno podle návrhu Elissy Aalto směrem do přilehlého parku Ruusupuisto.
Muzeum Alvaro Aalta stojí na bíle natřeném betonovém podstavci, z něhož vyrůstají stěny obložené lehce zbarvenými keramickými dlaždicemi 'Halla' (což ve finštině znamená mráz) pocházejícími od slavné helsinské porcelánky Arabia. Svislé pruhy glazovaných dlaždic rozčleňují hradbovitou fasádu. Když jsou tyto pásy nasvětleny, tak potom vytváří na obvodových plochách silný prostorový účinek. Dojem pevnosti je dále posílen svislým mřížováním oken v horním patře. Střešní okna osvětlující výstavní expozici se v některých místech propisují také do fasády.
Až na několik malých otvorů poblíž dveří nemá vstupní fasáda žádná okna. Masivní dveře jsou z měděných plátů. Na levé straně od vchodu zbylo místo pro pět mramorových desek. Střeše dominují světlíky nasměrované k východu.
Ve spodním patře muzea se nachází vstupní hala, šatna se záchody, kavárna, kanceláře, knihovna, archivy, místo pro sklady a fotografa. Vzadu je malý byt s kanceláří a studio, které bylo dříve využíváno místním uměleckým spolkem a dnes slouží pro muzejní workshopy 'URBS'. Do vstupní haly se otevírá malá výstavní galerie známá jako 'Studio'. Z kavárny je výhled směrem, kudy dříve protékal potok a kde dnes kaskádovitě stéká voda z jednoho uměle vytvořeného bazénu do dalšího. Ze tlumeně osvětleného foyer to návštěvníky automaticky táhne ke schodišti vedoucímu do velké výstavní galerie umístěné v horním patře.
Plocha galerie ve druhém podlaží má rozlohu přes 700 m². Zadní zvlněná stěna obložená borovicovými latěmi je připomínkou Aaltova pavilonu navrženého pro světovou výstavu do New Yorku (1939). Denní světlo se do galerie dostává střešními světlíky. I přes svoji projasněnost působí vnitřní prostor poklidným a důvěrným dojmem. Velká galerie hostí stálou muzejní výstavu Alvar Aalto, Architect.
čerpáno z domovských stránek muzea
Autor: Petr Šmídek, 10.03.08
Návštěvnost: 42092 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.