Vitra Design Museum

Vitra Design Museum
Vitra Design Muzeum je jedním ze světových vůdčích muzeí designu. Velká část exponátů je situována ve stavbě postavené kalifornským architektem Frankem O. Gehrym. Muzeum poprvé otevřelo svoje dveře pro veřejnost v roce 1989 a je věnováno dokumentování historických a současných trendů v průmyslovém nábytkovém designu. Vitra Design Museum vystavuje na příbuzná témata designu a architektury. Ve světě je ještě několik dalších proslulých partnerských muzeí. Vitra zde také vlastní manufakturu pro školení žáků a studentů, vydává knihy a jiné speciální publikace. Kolekce Vitra Design Museum obsahuje téměř 3000 exponátů a je zajisté jedno z nejdůležitějších a tohoto druhu světoznámým. Muzeum má reprezentativní vzorky všech hlavních stylistických epoch v moderním nábytkovém designu - z raného období průmyslové sériové produkce z poloviny 19. století, přes návrhy typické pro funkcionalismus a modernu až do soudobé postmoderní skulptury nábytku.
Pro výzkumné účely je Muzeum také schopno poskytnout obsáhlou knihovnu stejně jako archiv dobových fotografií, kreseb, patentních certifikátů, plakátů a nábytkových katalogů.
Muzeum soustavně organizuje a vytváří informační výstavy historických i soudobých designérských trendů. Sbírka například obsahuje následující předměty: Ron Arad: Stick & Sto- nes (klacky a kameny); Český Kubismus: Architektura a Design 1910-1925; Občanská kancelář: Nápady a Poznámky v novém kancelářském světě; Africká křesla; Thonet - Pionýr průmyslového designu; 100 mistrovských děl z kolekce Vitra Design Muzea; Dětské velikosti - Materiál dětského světa; Dílo Charlese a Ray Eamesových; Frank Lloyd Wright: Živoucí město; Mies van der Rohe: Architektura a design.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Cheers
João Barbosa
02.11.06 11:33
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Frank Owen Gehry