Vyhlídková věž Kupla-Korkeasaari Zoo

Vyhlídková věž Kupla-Korkeasaari Zoo
Autor: Ville Hara
Adresa: Zoo Korkeasaari, Helsinky, Finsko
Soutěž:2000
Projekt:01-05.2001
Realizace:06-08.2002
Užitná plocha:82 m2


Studentská soutěž vypsaná v roce 2000 na návrh vyhlídkové věže v ZOO na Korkeasaari ostrově vyhrál projekt s názvem Kupla (finsky Bublina). Konstrukce věže tvoří silnou, ale lehkou, síť dřevěných prvků. Věž tak umožňuje volné výhledy do všech směrů a sama se stává důležitým orientačním prvkem zoologické zahrady v přímořské krajině.
Kompletně organická forma konstrukce byla navržena tak, aby byla jedinečná a přitom funkčně proveditelná. Vývoj návrhu vyžadoval dlouhé testování modelů ohýbaných dřev a jejich vzájemného propletení. Původně čtyřnásobné hrubé síto struktury se ukázalo být technicky příliš obtížné a tak bylo nakonec nahrazeno zjednodušeným dvojnásobným sítem. Dřevěné pásy byly spojené v kloubech šrouby a věž má dohromady přes 600 kloubů.
Věž byla zhotovena mezinárodní skupinou studentů. Ohýbání dřevěných pásů se ukázalo být těžší než ve zkušebních podmínkách. Každý dřevěný pás bylo nutno nejprve napařit, aby bylo možno je ohýbat do správné polohy.
Eva Bečvářová, Matěj Kosík

Vyhlídková věž je součástí areálu místní ZOO. Jsou dvě možnosti, jak se dostat na ostrov, kde zoologická zahrada leží. Buď pojedete metrem na východ a pak budete zdlouhavě přecházet přes jeden ostrov a dva mosty nebo se rozhodnete využít lodní dopravu. Vyzkoušel jsem obě varianty, a ta druhá vychází finančně i časově výhodněji. Celkově musím říct, že několikahodinový výlet za jednou drobnou stavbou byl spíše zklamáním. Člověk si na základě fotografií vytvoří svoji vlastní představu a srážka s realitou je pak tvrdá. Invenční myšlenku dvoupatrové dřevěné konstrukci, která vzešla ze studentské soutěže, nemůže nikdo upřít. Pavilon však po svém dokončení v roce 2002 nezešedl přirozenou cestou, ale někdo ho našedo jednoduše natřel. Spodek stavby je omotaný maskovací sítí, aby se na věž nesmělo chodit. Přibyly také nevzhledné plechové krabice s hasícími přístroji, které jsou jistě zapotřebí, ale určitě by to všechno šlo řešit daleko elegantněji.
Petr Šmídek, 21.09.2007
0 komentářů
přidat komentář