Hasičská zbrojnice firmy Vitra

Hasičská zbrojnice firmy Vitra
"Dílo paní Hadid poznamenané kaligrafií připomíná oslnivý nádherný svět a po právu jej požaduje. Pro ni nejen že moderna ještě neskončila, pro ni sotva začala."
K.Frampton, 1984

Rolf Fehlbaum, ředitel Vitry, kdysi nabídnul londýnské architektce iráckého původu, aby pro jeho firmu navrhla židli. Madam Hadid byla nabídkou potěšena, ale po dlouhá léta žádný design z její kanceláře nepřicházel. Až když se Vitra rozhodla postavit v severovýchodní části svého výrobního areálu hasičskou zbrojnici, tak se Zaha Hadid ozvala.
Hadid je pověstná svým dekonstruktivistickým pojímáním stavební formy. K této poloze dospěla během studií na londýnské Architectural Association ve skupině architektů experimentujících s odkazem ruských konstruktivistů. Její stavby jsou jako zkamenělé expresionistické skulptury plné neklidu a dynamiky.
Podobný koncept charakterizuje i stavbu hasičské zbrojnice ve Weilu. Jistá nervozita a permanentní připravenost k hasičskému zásahu se odrazila i ve hmotě domu. Hadid dokonce zapojila hasičskou techniku do výrazu stavby. Nejrozlehlejší část stavby tvoří garáže, na jejichž podlaze jsou otištěny startovací dráhy vozidel. V severní části budovy se nacházejí šatny a sociální zařízení pro mužstvo, v patře pak jídelna s kuchyňským pultem a příjemná terasa, ze které je možné současně vidět území Německa, Francie a Švýcarska.
Všechny části stavby, včetně materiálu a osvětlení, jsou designovány do výsledného harmonického gesamtkunstwerku. Absence pravého úhlu v interiéru doznává především v umývárnách a na WC netradičních souvislostí.
Hasičská zbrojnice byla prvním větším postaveným dílem Zahy Hadid. Vitra tak umožnila této umělkyni demonstrovat dekonstruktivistický směr architektury a zapsala ji do análů světové architektury. Poté, co Vitra přestoupila na centrální hlásiče požáru ve výrobních halách, ztratila zbrojnice svůj význam a hasiči její šikmou náruč opustili. Dnes je v ní umístěna expozice 100 kusů sedacího nábytku přibližující zajímavý vývoj nábytkového designu.

0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Zaha Hadid Architects