Dóm a Senátní náměstí

Dóm a Senátní náměstí
Jeden z monumentálních objektů, vybudovaný v letech 1818-22 stavitelem Carlem Ludvigem Engelem jako dominanta Senátního náměstí. Stavba proběhla v letech 1831-40. Stojí na půdorysu řeckého kříže a zdobí ji velkolepé průčelí s korintskou sloupovou halou. Určité problémy nastaly při výstavbě kopule a věže. Stavitel Ernst Bernhard Lohrmann, poté co Carl Ludvig Engel zemřel, převzal dostavbu a rozhodl se pro vybudování menší kopule a čtyř rohových věží.
V roce 1839 byla před chrám postavena velkolepá terasa s rohovými pavilóny, postavenými B. Lohrmannem. Průčelí i boční fasády chrámu mají sochařskou výzdobu, která je dílem berlínského sochaře Augusta Wredowa a Hermanna Schievelbeina (1849). Uvnitř chrámu upozorňujeme především na sochy reformátorů Luthera a Melanchtona od Hermenna Schevelbeinse. Pozornost zaslouží i socha finského reformátora Mikaela Agricoly.
Senátní náměstí, lemované neoklasicistními budovami vlády a university, navržené pruským architektem Carlem Ludvigem Engelem, jsou vskutku hlavním znakem a symbolem Helsinek.
Budovy na náměstí, jež někteří považují za jedno z nejkrásnějších na světě, byly vybudovány v letech 1820 až 1850. V létě je náměstí nejrušnějším místem ve městě. Určitě ucítíte, že tady bije to pravé srdce města, oživující nehybné majestátní budovy v okolí. Památník uprostřed náměstí, neustále ozdobený květinami, připomíná cara Alexandra II., jenž Finům zajistil mnoho práv a svobod a je dosud uctíván.
Dóm je přístupný od pondělí do soboty 9-18 hodin a v neděli 12-18 hodin. Vstup je zdarma.
0 komentářů
přidat komentář