Komunitní centrum Laajasalo

Komunitní centrum Laajasalo
Adresa: Reposalmentie 13, Helsinky, Finsko
Investor:Parish Union of Helsinki
Realizace:2000-03
Užitná plocha:1600 m2


Kostel se nachází na předměstí Helsinek. Je situován mezi rušnou silnicí a parkem. Kostelu dominují dvě hmoty, vysoká věž umístěná u rušné dopravní křižovatky a nízká hmota chodbového systému, který se otevírá do přilehlého parku. 
Zdrojem inspirace pro návrh kostela byly staré finské dřevěné kostely, jejich vnitřní prostor, chór s oltářem a italské renesanční kostely.
Interiér sakrálního prostoru je s parkem vizuálně propojen přes prosklenou stěnu a komunikačně pomocí dřevěné pergoly. Z jednotlivých prostorů kostela je možno v případě potřeby vytvořit obrovskou halu. Kostel není jen místem pro bohoslužby, ale i místem pro běžné setkání obyvatelstva. Pro tyto účely zde byla zřízena i kavárna.
Základním materiálem používaným při stavbě, tak jako u starých finských kostelů bylo dřevo. Některé nosné konstrukce jsou také ze železobetonu či oceli. 
Z exteriéru je kostel obložen naimpregnovanými dřevěnými prkny. Jejich barva je v odstínech červené. Dále jsou hlavní exteriérové hmoty z mědi nazelenalé barvy. 
V interiéru je použito jedlové, borovicové a březové dřevo. Akustika interiéru je zabezpečena pomocí akusticky upravených překližkových desek. Nábytek je z jilmu a břízy. Interiér je vyzdoben uměleckými papírovými dekoracemi.
Eva Bečvářová, Matěj Kosík
0 komentářů
přidat komentář