Kaple svatého Jindřicha

Kaple svatého Jindřicha
Adresa: Seiskarinkatu 35, Hirvensalo, Turku, Finsko
Soutěž:1995
Projekt:1997
Realizace:2004-05
Zastavěná plocha:300 m2
Obestavěný prostor:2400 m3
Náklady:1 600 000 Euro


V roce 1996 vyhrál architekt Matti Sanaksenaho soutěž na kapli v Hirvensalo. Idea kostela vznikla jako blesk z čistého nebe při rybářském výletě na Kaplane. Sanaksenaho svůj nápad vyryl kapesním nožem na připlavené dřevo sebrané na pobřeží. V návrhu šla ruku v ruce forma
exteriérová i interiérová. Hlavní myšlenkou návrhu je slovo ryba a pojem loď, který svým symbolem reprezentuje komunitu poutníků směřujících k totožnému cíli. Interiér kaple je inspirován biblickou povídkou o Jonášovi a velrybě.
Při návrhu kaple byl pro architekty výzvou skalnatý kopcovitý terén porostlý piniemi. U vítězného návrhu je kaple umístěna na vrcholu kopce a je orientována striktně východo-západně.
Z exteriéru kapli pokrývají měděné pláty. Z interiéru je kaple dřevěná, z piniových plátů, Do kaple se vstupuje přes vstupní chodbu. Vstupní ulička je ohraničena dvěma dřevěnými boxy. V těch je umístěno zázemí pro hosty, kanceláře a schodiště vedoucí na chór.
Architekt ve svém návrhu potlačil i motiv oltáře – kříže. Místo toho vytvořil tichý interiér pro rozdílné osobnosti nabízející prostor pro modlitbu a sebereflexi.
Klienty kaple bylo několik rozdílných náboženství např. luteráni, katolíci, ortodoxní katolíci apod. Kaple získala i dotaci na výstavbu od ministerstva kultury. Kaple je prvotně ekumenickou kaplí poskytující zázemí místní klinice pro pacienty s rakovinou a jejich příbuzné.
0 komentářů
přidat komentář