Akademie umění a médií, II. etapa

Akademie umění a médií, II. etapa
Adresa: Tehtaankatu 2, Turku, Finsko
Soutěž:1997
Realizace:2003
Užitná plocha:16132 m2
Obestavěný prostor:68680 m3
Náklady:32 000 000 Euro


Fakulta se nachází na místě bývalých železáren. Železárny, které skončily provoz v roce 1952, byly vystavěny v padesátých letech osmnáctého století a rozprostíraly se na území vymezeným řekou Aurou a ulicemi Piispankatu, Tehtaankatu, Kasarmikatu a Jokikatu. Mnoho budov z bývalých železáren je historicky chráněno.
Fakultní komplex vznikl na základě vítězného architektonického návrhu z roku 1997 zvaného „Továrna“. Cílem návrhu bylo umístit univerzitu roztroušenou po celém městě do jednoho místa a vytvořit tak z bývalých továren továrnu novou, uměleckou. Komplex sestává z třinácti budov. Tři z nich jsou novostavby.
Architektonické řešení harmonicky spojuje staré a nové v jeden celek. Industriální tradice se odráží i v nově navržených budovách. Většina staveb respektuje původní vzhled. Okna byla vyměněná za nová, stejného charakteru. Osvětlení je také průmyslového charakteru. Podlahy v objektech jsou betonové.
V těžišti komplexu jsou umístěny přednáškové haly, hlavní zázemí univerzity a kavárna. Jednotlivé budovy jsou propojeny prosklenými spojovacími chodbami. V zimě se tyto chodby vytápí. Knihovna se symbolicky nachází v nejstarší budově komplexu. Parkovací a provozní prostory jsou umístěny pod zemí.
Eva Bečvářová, Matěj Kosík
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od VIIVA Arkkitehtuuri Oy