Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Landscape Formation One

Autor: Zaha M. Hadid
Adresa: Weil am Rhein, Německo | mapa
Realizace: 1997-99

Stavba je navržena jako výstavní prosto a místo konání doprovodných akcí zahradního veletrhu v roce 1999. Neleží v krajině jako izolovaný objekt, ale noří se z proměnlivé geometrie pěších cest, které ji obklopují.
Tři z těchto stezek se proplétají a vytvářejí budovu: uzel pěších komunikací vymezuje čtyři souběžné, částečně navzájem se prostupující prostory. Jeden z chodníků se vine vzhůru k jižní straně stavby, další se v mírném svahu zdvíhá a vystupuje na horní partii budovy, zatímco třetí chodník diagonálně protíná interiér celého komplexu. Hlavní prostory, výstavní sál a kavárna se táhnou podél těchto komunikačních linií a jsou otevřeny záplavě denního světla a exteriérovým výhledům. Ostatní prostory a vybavení se „ztrácejí“ v základech budovy. Terasa včetně krytého jeviště je situována na jih od kavárny.
Severně od výstavní haly je umístěno Centrum pro výzkum životního prostředí; jeho prostory jsou zpola zapuštěny do podloží, čímž jsou využívány tepelně izolační vlastnosti hornin. Hmota výstavního pavilonu působí na druhé straně jako ochranná náporová zóna, která umožňuje pasivní využívání sluneční energie v zimním období. Zanořený nosník střediska enviromentálního výzkumu se v prostorech výstavního pavilonu mění v otevřené mezipatro.
autorská zpráva

Ve Weilu mají královnu současné dekonstrukce velmi rádi. Vedle hasičské zbrojnice pro firmu Vitra zrealizovala Zaha Hadid svůj další výborný kousek v podobě zahradního pavilonu s honosným názvem Landscape Formation One.
Pavilon se nachází na okraji výstavního parku, jehož fungování můžeme přirovnat k olomoucké Flóře. Pavilon v sobě pojímá výstavní sál, kavárnu, kanceláře a příslušenství parku. Architektonickou formu pavilonu tvoří tři proudové klády, z nichž dvě běží paralelně a třetí esovitá je protíná. Lokace těchto tří protáhlých hmot vychází z urbanistického řešení parku - klády v podstatě navazují na cesty v parku. Při návštěvě této stavby doslova cítíte, jak parkem proudí energie, která svou silou zformovala architektonické formy.
Expresívní podoba domu se promítá i do interiéru, kde výstavní sál s kavárnou nabízí oživující prostorové kreace. Zaha zůstala věrná pohledovému betonu v kombinaci se sklem. Celou kompozici zajímavě doplňuje dřevěná hmota vstupu a kanceláří místního ekologického sdružení.
Vedle mnoha nerealizovaných projektů je LFOne jednou z mála ukázek dekonstruktivistických "landscape forms". Ty se na rozdíl od konvenčních domů vyznačují nuančním vztahem k okolí. Jejich měkké dlouhé křivky protínají časoprostor a svými záhyby utvářejí novou krajinu. V případě zahradního pavilonu ve Weilu koncept zcela výborný. U jiných návrhů Zahy Hadid se však neubráníme pocitu přílišného formalismu.
Autor: Jan Kratochvíl, 27.07.13
Návštěvnost: 63662 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.