Parasite Las Palmas

Parasite Las Palmas
Adresa: Wilhelminakade 66, Rotterdam, Nizozemí
Realizace:2001
Užitná plocha:85 m2


Zářivě zelený objekt posazený na vrcholku výtahové šachty bývalého přístavního skladiště Las Palmas fungoval v roce 2001 jako z dálky viditelné, trojrozměrné logo své hostitelské budovy. V jejích rozlehlých industriálních prostorách bylo v roce 2001, v době, kdy byl Rotterdam "Hlavním městem evropské kultury", dočasně umístěno několik výstavních projektů. Jedna z přehlídek se jmenovala Paraziti* a představovala návrhy malých objektů, jež jsou určeny pro nevyužitá místa města a podobně jako paraziti těží z existující infrastruktury. Organizátory a kurátory výstavy byli Mechthild Stuhlmacher a Rien Korteknie, kteří do ní zapojili mezinárodní skupinu architektů.

S využitím smělé atmosféry kulturního roku byl jeden z návrhů realizován ve skutečném měřítku. Střecha doku uprostřed rozmanité střešní krajiny rotterdamského přístavu se jevila k jejímu umístění autorům a organizátorům v jedné osobě ideálním prostorem.

Parazit Las Palmas se stal prototypem domu usilujícího o propojení výhod prefabrikované technologie a jedinečných kvalit návrhu šitého na míru. Omezení daná velikostí výtahové šachty vyžadovala kompaktní objem.

Objekt podepírají stěny stávající budovy. Služby jako dodávka vody, odpady nebo elektřina byly napojeny na stávající vedení.

Zdi, podlahy a střecha byly vyrobeny z pevných klížených dřevěných panelů zhotovených z evropského odpadního dřeva. Prvky byly prefabrikovány, nařezány na potřebný rozměr a na místo dodány jako kompletní stavební balík. Navzdory náročné a výjimečně větrné lokaci zabrala montáž na místě jen několik dnů. Stavební systém byl v Nizozemí použitý vůbec poprvé. Nabízí radikálně nové možnosti pro dřevěnou architekturu.

Vnitřní plochy zdí byly ponechány bez dalšího ošetření nebo pokrytí, exteriér byl zapouzdřený velkými plochami natřené překližky. Otvory jsou prořezány jako jednoduché díry. Autoři se vyhnuli užití okenních rámů - použitím pevného dvojitého zasklení v kombinaci s otvíravými dřevěnými okenicemi, řešenými nejpřímějším a nejjednodušším způsobem, jak jen to bylo možné. Okna se liší velikostí, charakterem i umístěním, které oslavuje velkolepé a navýsost rozmanité výhledy na okolní novou výstavbu i ruch přístaviště.

Navzdory dočasnému charakteru zůstal objekt na daném místě až do léta 2005 a byl využíván pro bezpočet aktivit. Z důvodu plánované rekonstrukce doku Las Palmas byl poté Parazit odstraněn a v současnosti je uložen ve skladišti, kde čeká na nové užití a místo.


* Parasites: prototypes for advanced ready-made amphibious small scale individual temporary ecological houses (prototypy pokročilých, ready-made, obojživelných, rozměrově malých, individuálních, dočasných, ekologických domů)
0 komentářů
přidat komentář