Rodinný dům Svitavy

Rodinný dům Svitavy
Místo
Pozemek investora leží při okraji města Svitav, v nově zastavované lokalitě rodinnými domy. Plánované ulice zde navázaly na stávající strukturu města. Na místě vzniká pestrá směs všech typů rodinného bydlení od vil, přes řadové domy až po různé druhy novostaveb. Naším úkolem bylo navrhnout úsporný dům, vlastní enklávu stavebníka.

Dům
Základním prostorovým principem je rozdělení domu na dvě poloviny, severní a jižní. Jižní polovina patří společnému životu rodiny a je otevřena slunci. Nabízí propojení se zahradou, luxus převýšeného prostoru u krbu, pracovnu obrácenou dovnitř domu a terasu s výhledem do korun stromů.
Severní polovina je určena jednotlivým členům rodiny. Jsou zde ložnice, hala a servisní zázemí domu. Každá z polovin je rozdělena na třetiny, každá z třetin je čtvercem. Tomu odpovídá i dřevěná konstrukce.
Navrhli jsme kompaktní dům pro setkávání rodiny, dům bez chodby. Okna jsou na celou šířku modulu čtverce, obkladové desky fasády na plný výrobní formát. Schody jsou z jednoho kusu železa, zábradlí z jednoho kusu skla.
Vytápí se krbem a vzduchovým tepelným čerpadlem.
Stavba byla dodána částečně svépomocí. Díky osobnímu nasazení klienta a jeho tchána byla dosažena dobrá stavební kvalita při minimalizaci nákladů.

Zahrada
Dům leží při severním okraji zahrady, tak aby před sebou zachoval co největší volný prostor s výhledem do zarostlého sadu. Garáž je zahrnuta terénní vlnou, aby se stala součástí zahrady. Plaňkový plot nabízí neostrou hranici mezi chráněním intimity a otevřeností okolí.
25 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Velmi hezky dum
Ladis
11.09.07 04:01
architektura je v souladu s funkcí
amatét
11.09.07 05:37
Kvalita bydleni!
Filip Kalina
11.09.07 06:23
very..
ales
11.09.07 09:55
Ano!
Ondřej Chybík
11.09.07 09:48
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od o v - a