Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům s ateliérem v Praze-Liboci

Autor: Jan Línek
Spoluautor: Věra Dubská, Josef Kolář
Adresa: Libocká 178, Liboc, Praha, Česká republika
Projekt: 2002-04 Realizace: 2004-06
Zastavěná plocha: 242 m² Obestavěný prostor: 1967 m³

Autor předkládá způsob, kterým se vyrovnal s úlohou vymykající se zadáním běžnému dispozičnímu schematu stavěných vil. Úloha byla ještě ztížena umístěním v kontextu historické zástavby Staré Liboce na okraji Národní kulturní památky Hvězda. Zadáním bylo postavit dům pro dvojici manželů žijících střídavě v Čechách a ve Švýcarsku s odrostlými dětmi víceméně na prožití stáří. Dům měl mít část majitelů s atelierem pro manželku malířku, část pro bydlení správce a možnost ubytování studenta, tak jak je tomu často zvykem ve Švýcarsku. Klient hledal několik let vhodnou parcelu a architekta stejné krve, autora našel na jakési výstavě, když ho zaujala koncepce a architektonický design Domova pro seniory v Týništi nad Orlicí. Místo bylo velkou výzvou a podpořeno vlídností majitelů k experimentům architekta vedlo ke vzniku stavby, která zřejmě dle mínění autora zapadá do aditivně rostlé struktury Liboce přes očekávané námitky památkářů. Autor ve vzájemné konfrontaci zadání s možnostmi pozemku, ve vazbě na sousední historický dům a s ohledem na rušnost Libocké ulice navrhl hmotu, která je na severní straně do ulice velmi strohá s ochraňující funkcí a naopak do zahrady směrem k oboře zcela transparentní tak aby se zahrada stala součástí interieru. Autor rozdělil hmotu na dvě části zasklenou štěrbinou, kterou lze zvnějšku při příchodu naznačit krásu zahrady a Obory na jižní straně domu. Touto štěrbinou vedou propojení mezi oběma částmi - větší hmota obsahuje hlavní obytnou část postavenou na víceméně provozních prostorech tak, aby podlaha byla v úrovni horní zahrady (viz řez) potom obsahuje byt správce na jehož střeše je umístěn malířský atelier, propojený do zahrady lávkou uloženou na "zahradním domku" - zasypaném betonovém objektu pro malotraktor. Nakonec tedy vykrystalizovala základní podoba dispozice do dvou základních prostorových částí s velice volnou dispozicí - část mužská - hlavní obytný prostor s kuchyní (doktor přírodních věd rád vaří), kde v zadní části je soukromí pána domu - parní lázeň, whirpool, koupelna, ložnice, pracovna a část paní domu - malířský atelier, ložnice, koupelna. Obě jsou propojeny červeným uzavřeným tubusem se schody. Dům byl zpracován ve dvou fázích, kdy první přesáhla náklady záměr investora - přesto architekta nevyhodil, ale s důvěrou požádal o úspornější verzi. To se zřejmě vyplatilo, i když autor měl obavy vstoupit dvakrát do jedné řeky, proto nešlo v podstatě o zcela jiný koncept, ale o redukci programu spojenou s ještě bližším poznáním potřeb dvojice klientů promítnutých do dispozice objektu. V této fázi byla potom díky laskavému přístupu klientů doplněna jižní stěna o barevné posuvné desky vytvářející posuvem různá spektra, která mění náladu v interieru. Tento prvek i když vyžadoval zprvu laskavé pochopení klientů si vzhledem k jejich vnímavosti barev velmi oblíbili. V domě mohl autor vyzkoušet právě díky výtvarné vnímavosti klientů i některé další experimenty, které by jiní "nevydýchali". Konstrukčně jde o tradiční stavební dílo, přivádějící některé k omylu, že vnější plášt je pohledový beton. Jde o hrubou, záměrně flekatou omítku, která se blíží omítce sousedního historického domu. Málo klientů by tento design na novém domě připustilo, ale opět se v reálu ukázalo, že volba byla správná. Autor očekává zjemnění severní fasáda popínavou zelení, pro kterou je zde připraven rošt z plotového pletiva, které prolíná i do interiérových zábradlí. Autor si dovoluje upozornit na způsob jak se vyrovnal s požadavkem šikmých střech vyžadovaných památkáři, tyto hrají v pohledech z větší dálky velmi významnou roli v přiblížení okolní zástavbě. Dispozice jsou patrné z  přiložených kreseb.

Literatura

Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 06.09.07
Návštěvnost: 112563 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
BOMBA!... šakal 06.09.07 02:22
Opravdu pěkné Petr 06.09.07 08:25
pekne,ale kume 06.09.07 10:02
pravda, chybi jen profilovane strilny pro kulomet tom truhelka 06.09.07 19:51
Omluva Jan Kratochvíl 06.09.07 21:03
... ondrejcisler 06.09.07 22:17
Wright A.J.K 08.09.07 00:10
industriál na venkově Vích 12.09.07 22:21
Pohled z ulice 18.09.07 12:42
dilo roubik martin 21.04.08 14:14
Martinovi Roubikovi Jiří Schmidt 21.04.08 15:34
Stalo se... Jiří Schmidt 21.04.08 15:58
To je dobře Fiala 21.04.08 17:43
A co bude dál Jan Línek 21.04.08 19:03
Co dál Jiří Schmidt 21.04.08 23:33
Co dál Jan Línek 22.04.08 10:26
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.