Rodinný dům ve Chvalíkovicích

Rodinný dům ve Chvalíkovicích
Rodinný dům, nacházející se ve vesničce na jižním okraji Opavy, by mohl sloužit jako inspirace dalším stavebníkům pro postavení vynikajícího domu v podmínkách České republiky na počátku 21. století. Jak investor, tak architekt i stavební firma odvedli výbornou práci s velkým nasazením.
Investoři domu ve Chvalíkovicích nejsou v naší zemi častí. Stalo se normálem, že nové rodinné domy se automaticky staví v satelitních územích a do intravilánu stávajících obcí se noví stavebníci neženou. V našem případě však bylo od počátku jasné, že parcela v satelitu není správná cesta a že místo pro nový dům musí vypadat jinak než rozkrájené pole za městem. Naši investoři se vydali na strastiplnou pouť po obecních úřadech na Opavsku. Zklamání následovalo další zklamání a mnohý by již pátrání po potenciálních pozemcích pro rodinný dům vzdal, avšak trpělivost se vyplatila. Ve Chvalíkovicích našli stavebníci neskutečnou parcelu na kopci nad vesnicí, s dokonalým výhledem na úpatí Jeseníků a do rozlehlé opavské roviny. Les v sousedství ukrývá soustavu tří rybníků a není vzácné spatřit lesní zvěř pasoucí se na loukách opodál. Lopotná práce přinesla sladké ovoce a navíc pouhých šest kilometrů od města, kde oba rodiče pracují a děti chodí do školy.
Další krok - výběr architekta - byl pro stavebníky snadný. Práci místního architekta Tomáše Bindra znali z vlastní zkušenosti. Jeho nadšení po osobní prohlídce parcely je utvrdilo ve správnosti volby a nastalo nedlouhé čekání na architektovu koncepci, jaký dům na místě vystavět. Z možných variant se nejvíce líbila ta výrazově nejskromnější. Přízemní hranol se zelenou střechou, který "zvednul louku o patro výše", vyrůstá z prostředí a umocňuje jeho genia loci.
Velikost domu byla ovlivněna jednak rozpočtem a jednak praktičností investora. Požadavek "prostorově rozumného" domu splnil architekt na výbornou. Velikost parcely umožnila rozvinout dům jen v jednom podlaží, bez nákladných schodišť a stropů. Směrem k jihu se dům otevírá velkoryse proskleným obývacím pokojem s krbem do krajiny, naopak směrem na sever ubývá okenních otvorů u ložnic, aby definitivní tečkou byla neprostupná kamenná stěna chránící dům před severním deštěm a sněhem. Architekt dispozičně využívá osvědčený trojtrakt s chodbou uprostřed. Za vložené investice dostali stavebníci prostorové maximum. Hospodárnou a velmi funkční dispozici domu oceňují každý den a jejich žití v domě je plné pohody a míru.
I přes nevelký rozpočet domu se stavebníci rozhodli investovat do kvalitních materiálů s dlouhotrvající životností a uživatelským komfortem. Nosnou konstrukci domu tvoří přesné tvárnice YTONG a v nároží obývacího pokoje dřevěný skelet. Dvojice šikmých dřevěných sloupů jsou nejvýraznějším prvkem na fasádě a jakoby se chtěly spíše přiblížit nedalekému lesu než konvenčním stavebním prvkům. Okna a dveře jsou ze dřeva. Motiv regionalismu představují stěny z kamene z nedalekého lomu. Zelená střecha je završením snahy stavebníků a architekta o harmonické usazení stavby do prostředí. Výrazná horizontalita vnějšího objemu zapojuje dům do krajiny a potvrzuje výrok slavného amerického architekta Franka Lloyda Wrighta: "Horizontála je linií života". Příroda a dům hrají ve Chvalíkovicích vyrovnanou partii.
V interiéru nalezneme kromě přírodního linolea i prvky z masivního dřeva, které našlo uplatnění i v koupelně, což se nevidí tak často. Zařízení nábytkem je nenucené a namísto nepraktického efektního designu zvolili investoři prostou praktičnost a jednoduchost. Nejkrásnějším prvkem interiéru je bezesporu výhled do krajiny.
Bylo by skvělé, kdyby příběh z Chvalíkovic u Opavy inspiroval další stavebníky a mnoha z nim dodal odvahu při jejich obtížné cestě k vlastnímu domu. Zisku, k němuž vede obtížnější a delší cesta, si vážíme víc. V tomto případě je ziskem nádherný dům v nádherném prostředí. Dům, v němž se bude dobře žít a do něhož se bude radost vracet.

Stavba získala Cenu J. M. Olbricha za rok 2007
Hlavní cena Stavba Moravskoslezského kraje 2007 v kategorii RD
21 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
sen
Ondik
30.08.07 08:09
poloha?
MUlDr
30.08.07 08:01
Na samotě u lesa
Jan Kratochvíl
30.08.07 10:58
poloha
Tomáš
30.08.07 10:14
Srovnání
Jan K
30.08.07 04:53
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ATELIER 38 s.r.o.