Dům na Ještědském hřebeni

Dům na Ještědském hřebeni
Adresa: Proseč pod Ještědem, Liberec, Česká republika
Realizace:2005-06
Užitná plocha:165 m2
Zastavěná plocha:235 m2


Pozemek s novostavbou rodinného domu se nachází na jižní straně Ještědského hřebene s krásným výhledem na krajinu středních Čech.
Dům je umístěn uprostřed mírně svažitého trojúhelníkového pozemku, po jehož horní straně vede místní komunikace.
Tvar domu vychází z terénního reliéfu, orientace pozemku vůči světovým stranám a z požadavků investora na provoz domu. Půdorysný tvar široce rozevřeného „V“ rozděluje dům na dvě části hmotově, funkčně i materiálově.
V západním jednopodlažním křídle, zastřešeného sedlovou střechou, je situována společenská část domu tj. kuchyně, jídelna a obývací pokoj s pracovnou. Konstrukčně je tato část domu řešena jako dřevostavba za použití systému „two by four“ prováděného na místě.
Zbývající část stavby je vyzděna z betonových bloků. Strop z betonových panelů je zakončen extenzivní zelenou střechou, která přímo navazuje na okolní terén. V této části stavby jsou umístěny ložnice a ze severní strany přiléhá garáž spolu s technickou místností.
Dřevěná část domu se sedlovou střechou je obložena vodorovnými dřevěným obkladem s peřením. Na sedlové střeše je použita šablony v barvě břidlice. Východní část domu se zelenou střechou je vyzděna z betonových bloků, které jsou provedeny jako režné zdivo, vyspárovány bez omítnutí.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
mohu - li
A..J.K.
03.09.07 11:37
mohu-li II
P.K
04.09.07 09:07
nemohu odolat...
predator
04.09.07 11:43
zábradlí
Volič
06.09.07 09:04
Dřevěný obklad
Michaela
09.09.07 12:47
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od atakarchitekti VLADIMÍR BALDA architekt