Rodinný dům v Žernici

Rodinný dům v Žernici
Adresa: ul. Ogrodowa, Žernica, Polsko
Projekt:2002
Realizace:2003-04
Užitná plocha:266 m2


Zadáním bylo vyprojektovat nízkorozpočtový dům pro jednu rodinu, s možností budoucího rozšíření. Parcelou se stala zemědělská půda o rozměrech 16 x 200 metrů, podél níž bohužel vede z jihu přístupová cesta k sousedním zemědělským pozemkům. Tvar parcely se odráží v půdorysu a přenáší se také do uspořádání objemu stavby. Architektonické řešení bylo předurčeno limitovaným rozpočtem, nezvyklou lokací, požadavkem na možnost snadné dostavby domu v budoucnu a funkčností. Požadavky klienta byly jasné a soustředěné především na garáž: ta měla být dostatečně velká, aby se do ní vešla dvě auta, úložný prostor a dílna.
Znovu se potvrdilo, že složité podmínky mohou dát vzniknout zajímavému a neobvyklému řešení. Navrhli jsme přízemní dům, na jihu s chodbou, která tvoří komunikační osu. Dlouhý obdélníkový tvar jsme narušili dvěma atrii, jež pomáhají propojit interiér s okolím. Širší z nich odděluje garáž od obytné plochy. Druhé, užší atrium je technickou dilatací mezi první a druhou částí konstrukce – odděluje ložnici rodičů od prozatím neobydlených ložnic dětí. Dům je lemován úzkými terasami. V létě se celá budova ponoří do okolního obilného moře. Fasády, atria a balkony jsou z modřínového dřeva. Použili jsme také poloprůhledné skleněné U-profily a beton. Podobné materiály jsme zvolili také pro interiér: beton na podlahu a stěnu za kuchyní, překližku na strop v chodbě.
Dům byl postaven třemi řemeslníky během několika měsíců, bez jakýchkoli těžkých strojů. Většinu tohoto týmu tvořili ochotní sousedé, kteří byli téměř do konce stavby přesvědčeni, že budují tovární halu.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
???
Michal Schwarz
31.08.07 03:13
Nemám slov (skoro)
Martin Ryšavý
31.08.07 06:14
A proč jste tu vy?
Daniel John
31.08.07 11:42
Proč jsem tu já?
Martin Ryšavý
01.09.07 02:56
To Martin Ryšavý
Daniel John
01.09.07 10:00
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od medusa group