Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Klinikum 1 West - nemocnice kantonu Basel-Stadt

Autor: Silvia Gmür, Livio Vacchini
Adresa: Spitalstrasse 21 / Schanzenstrasse, Basilej, Švýcarsko | mapa
Web: www.kantonsspital-basel.ch
Náklady: 98 000 000 Euro Realizace: 1993-2002
Užitná plocha: 30817 m² Obestavěný prostor: 125559 m³

Lůžkový objekt byl společně se západním ošetřovatelským křídlem přestavěn ve stejném duchu jako bylo východní křídlo nemocnice.
Nové operační křídlo společně s ženskou klinikou nutně potřebovalo větší prostory. Úprava těchto částí proběhla podle stávající typologie nemocnice, zatímco vyšetřovací a léčebná část nemocnice se dočkala podstatného rozšíření.
Nový čtvercový objem se zakládá na velkoplošném koncentrickém uspořádání, které umožňuje flexibilní využití prostoru.
Ambulance ženské kliniky, operační oddělení a porodní sály jsou variací vycházející z jedné základní struktury.
V půdorysech se rozvíjí nové typy operačních sálů a porodních oddělení. Zvoleným způsobem přivádění denního světla - skrz fasádu a středem dispozice - jsou všechny místnosti i přes svoji relativně velkou hloubku přirozeně osvětlené.
Fasáda splňuje komplexní nároky ve vztahu k estetice, prostoru, světelných kvalit, ochrany před osluněním, energetických a stavebně fyzikálních kritérií. Souhry mezi fasádou starého objektu a nového rozšíření bylo dosaženo převzetím rozvržení pater, proporcemi a z fasády jasně čitelné nosné konstrukce stavby.
autorská zpráva

Západní křídlo ukončilo více jak desetiletou přestavbu klinické části kantonální nemocnice v Basileji. Na realizaci původně městské nemocnice se v historii podílely takové architektonické kanceláře jako Hermann Baur, Vischer-Vischer nebo Leu Bräuning Durig. Z hlediska vývoje švýcarských zdravotnických staveb zaujímá tato nemocnice jednu z nejvýznačnějších pozic. Po obezřetné renovaci staré budovy přispěla Silvia Gmür s Livio Vacchinim dalším architektonickým klenotem do mozaiky basilejského nemocničního komplexu. Filigránská fasáda, zajímavé prostorové řešení, způsob vnitřního osvětlení, citlivé barevné řešení interiéru a zakomponování umění do stavby jen dokazují, jak může být ryze funkční budova také poetická.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 16.08.09
Návštěvnost: 44413 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.