Empire State Building

Empire State Building
Adresa: 350 Fifth Avenue, New York, USA
Realizace:17.3.1930 - 1.5.1931
Užitná plocha:204385 m2
Plocha pozemku:8000 m2
Náklady:40 948 900 USD


Majestátní 103 podlaží ve stylu art deco - Empire State Building
Už dávno není nejvyšší na světě, ale na své majestátnosti nic neztratila. I na Manhattanu nepřehlédnutelná Empire State Building (ESB) se nad rohem 34. ulice a páté avenue tyčí opět po letech jako nejvyšší stavba v New Yorku. O návštěvníky jeden ze symbolů "velkého jablka" nemá nouzi. Za 75 let, které od otevření pýchy města uplynou 1. května, se z její vyhlídky v 86. patře ve výšce 320 metrů mohlo kochat už více než 110 milionů lidí.
Velkolepá 103patrová věž ze skla, oceli a hliníku ve stylu art deco si svými 381 metry (od úpatí ke špičce antény 443,2 metru) rekordně dlouho držela prvenství mezi nejvyššími stavbami světa (v letech 1931 až 1972).
Projekt byl architektům zadán téměř na den současně s krachem newyorské burzy v říjnu 1929. John Jakob Raskob, bývalý prezident firmy General Motors, chtěl investovat do výstavby nemovitostí a přitom nemohl připustit, aby ho předběhl jeho největší konkurent Walter Chrysler. Raskob se spojil s bývalým guvernérem státu New York Alfredem Smithem a založili společnost na financování projektu. Oslovili architekty ze společnosti Sherve, Lamb & Harmon, kteří věžák ve tvaru tlusté dlouhé tužky navrhli.
Původně měla mít ESB 80 poschodí, ale když se ukázalo, že by byl Chryslerův mrakodrap vyšší, přidali dalších pět. Náskok pár metrů ale vyvolával v Raskobovi obavy, že ho Chrysler napálí a těsně před koncem stavby přistaví ještě kousek. A tak nakonec ESB dostala do vínku celá 103 patra.
Raskob koupil pozemek na Mannhatanu, na kterém stál starý hotel Waldorf-Astoria, a 13. března 1930 se začalo stavět. Protože nájemní smlouvy většiny kanceláří v New Yorku vypršely k 1. květnu, musela být stavba do toho data připravena k pronájmu. Stavba byla vzorem efektivnosti - stavělo se doslova jako na běžícím pásu. Rozvrh prací byl rozpracován na minuty - promarněna nesměla být ani hodina.
Stavební materiál byl proto kompletován už v továrnách, aby na místě stavby samotné zabral co nejméně času i místa. Jednotlivé fáze prací se překrývaly - zatímco se boural hotel Waldorf-Astoria, začaly výkopové práce. ESB se podařilo dokončit v rekordně krátkém čase 13 měsíců, každý týden vyrostla průměrně o čtyři a půl podlaží. Jméno dostala podle přezdívky domácího státu - Empire State (Císařský stát).
Na prvního máje 1931 prezident Spojených států Herbert Hoover ve své pracovně v Bílém domě ve Washingtonu stiskl tlačítko a ve 430 kilometrů vzdáleném New Yorku se rozsvítila světla na dlouhou dobu nejvyššího mrakodrapu na světě. Světové prvenství mezi nejvyššími budovami si ESB uhájila do roku 1972, kdy ji předstihla "dvojčata" Světového obchodního střediska (415 a 417 metrů). Po zhroucení "dvojčat" po teroristických útocích na USA 11. září 2001 se zase stala nejvyšší dominantou města ESB.
Také ESB zažila náraz letadla. V roce 1945 se do 79. patra zabořil bombardér B-25, 14 lidí zemřelo, ale konstrukční celistvost nebyla narušena.
Dnes jedno z nejatraktivnějších míst v New Yorku zpočátku marně čekalo na nájemníky. Za rok a půl od dokončení byla ESB hlavně kvůli hospodářské krizi obsazena stěží ze čtvrtiny. Budova si proto vysloužila novou přezdívku: Empty State Building (Budova prázdného státu).
Svůj architektonický půvab zdůrazňuje ESB nevyčerpatelnými kombinacemi nočního barevného nasvícení, kterým připomíná významné i méně důležité události. Zeleným a modrým osvětlením oslaví Den Země, barvami ze státních vlajek třeba nezávislost Indie a na počest narozenin animované postavičky Pepka Námořníka a jeho oblíbeného špenátu se samozřejmě rozzáří zeleně.
Posledním majitelem ESB je Prudential Insurance Company of America, která koupila budovu ESB v roce 1961 za 29 milionů dolarů. Ve stejné době Empire State Building Associates, investiční společnost vytvořená Lawrencem A. Wienem, koupila pronájem ESB na 114 let za 36 milionů dolarů.
0 komentářů
přidat komentář