Švýcarská kolej

Pavillon Suisse

Švýcarská kolej
Adresa: 7, boulevard Jourdan, Cité Internationale Universitaire, Paříž, Francie
Investor:Rudolph Fueter, Swiss Universities Commitee
Realizace:1929-33


Cité Internationale Universitaire (mezinárodní univerzitní městečko) vzniklo v roce 1921 na jižním okraji Paříže. Jeho hlavním úkolem bylo poskytnout zahraničním studentům odpovídající zázemí a ubytování. V areálu postupem času vznikaly pro různé národy jednotlivé pavilony. Návrhem švýcarské koleje byl na konci dvacátých let pověřen Le Corbusier, který zakázku zprvu odmítal. Po zážitku ze soutěže na sídlo Spojených národů do Ženevy v roce 1927, kdy jeho nejlepší návrh porota nenechala vyhrát, protože místo předepsanou čínskou tuší byl projekt narýsován tiskařskou černí, měl se švýcarskými úřady trpké zkušenosti. Po naléhání univerzit se však tento švýcarský rodák pustil do projektu, při němž si i přes značné konstrukční obtíže vystačil jen s polovinou rozpočtu.
Le Corbusier měl tou dobou za sebou několik funkcionalistických rodinných domů. Přibližně ve stejné době jako švýcarská kolej začínala vznikat také slavná vila Savoye v Poissy. V obou těchto projektech se naplno uplatilo 'Pět bodů moderní architektury': kolej usadil na šestici mohutných sloupů a uvolnil tak celé přízemí, na plochou střechu umístil sluneční lázně, jižní fasáda s pásovými okny je pouze zavěšená a netvoří konstrukční součást skeletového domu.
Švýcarskou kolej tvoří 45 studentských pokojů s hygienickým zázemím na patře, ředitelský apartmán, sluneční terasa na střeše a byt domovníka v přízemí, kde jsou také umístěny veškeré společenské místnosti.
V roce 1948 byl na stěnu ve společenské místnosti namalován abstraktní obraz od Le Corbusiera. Již v 50. letech minulého století prošla stavba první rekonstrukcí, kdy byla zateplena fasáda, na okna přidány venkovní rolety a interiér vymalován živými barvami.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Le Corbusier, Pierre Jeanneret