Meteorologické centrum

Meteorologické centrum
Adresa: Paseo Maritimo, Barcelona, Španělsko
Realizace:1990-92
Užitná plocha:4177 m2


Meteorologické centrum leží na promenádě Paseo Maritimo, která začíná ve starém barcelonském přístavu, pokračuje přes olympijskou vesnici až k severovýchodnímu pobřeží. Budova je umístěna dál od moře, aby zůstala ochráněna před nevlídným přímořským prostředím.
Válcovitou stavbu tvoří železobetonový základ s cihelnou nadezdívkou. Oba materiály zůstaly bez dalších povrchových úprav. Kruhový půdorys je rozčleněn osmi štěrbinovitými otvory, které slouží jako zapuštěné terasy nebo malé dvorky. Středové atrium má v průměru devět metrů. Je otevřené do nebe a propouští denní světlo do místností uvnitř dispozice.
V budově sídlí dvě instituce; meteorologické centrum zabírá přízemí, třetí a čtvrté podlaží a střešní zahradu. Druhým uživatelem je správa přístaviště, která sídlí ve spodních patrech cylindru se seříznutými boky. Hlavní vstup je z přízemí nebo také z přístaviště.
Kritici na meteorologickém centru oceňují hlavně „vzhled a také s jakou autonomií se budova chová v poměru k obřím rozměrům sousedních objemů a v měřítku hráze s přístavní zdí.“
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Álvaro Siza Vieira