Hôtel Fouquet's Barrière

Hôtel Fouquet's Barrière
Adresa: 46, avenue George-V, Paříž, Francie
Investor:Groupe Lucien Barrière
Realizace:04.2006
Užitná plocha:18000 m2
Náklady:40 000 000 Euro


Na slavné pařížské třídě Champs Elysées postavil Edouard Françios pro společnost Groupe Lucien Barriere luxusní pětihvězdičkový hotel s 80 pokoji, lázněmi, výtečnou restaurací, vnitřní zahradou a střešní terasou s výhledem na Eiffelovku. Hotel se rozkládá v několika domech a tvoří podstatnou část celého jednoho městského bloku, který Francois doplnil nárožní novostavbou a mezi dva historické domy navíc vtěsnal ještě jednu úzkou část hotelu. Při běžné chůzi městem není vůbec těžké nově vzniklé části hotelu přehlédnout. Jejich fasády totiž doslovně kopírují estetiku okolních domů z Hausmanova období. Nebyl by to však Edouard François, aby nebyl v celé věci háček. Fasádu totiž tvoří prefabrikované betonové tvárnice. Do slepé kopie se všemi jejími historickými ornamenty pak podle vnitřních potřeb vyřezal okenní otvory. Detailu zbavené skleněné tabule s nerezovým orámováním navíc vystrčil před fasádu. Pravidelný rastr historické předlohy kontrastuje s rozehraným rozvržením skutečných otvorů. V přízemí je pak celá hra dovedena do absurdna; profilace historického zdiva a ornamentálních prvků zde totiž z betonové fasády přechází do ocelových dveří pro zásobování hotelu nebo výjezd z podzemních garáží. Jde bezpochyby o jednu z nejironičtějších odpovědí na dnešní požadavky památkářů. (pš)

Jak:
Poblíž proslulé restaurace a kavárny Fouquet's byl přestavěn celý městský blok na luxusní hotel. Edouard François vytvořil spojitost mezi rozmanitými budovami v tomto bloku. Propojuje všechny různé půdorysy a řadí hotelové pokoje a restaurace kolem zahrady ve vnitrobloku. Kopíruje původní Hausmanovskou stavbu na Champs Elyseés a zopakuje ji kolem bloku. Kvůli tomu Edouard François vytvořil přesnou trojrozměrnou repliku, adaptoval ji na nové místo a nakonec odlil do betonu. Tato nová fasáda umožňuje naprostou svobodu při volbě rozvržení oken podle umístění ložnic.

Proč:
Poněvadž v Paříži je skoro každá budova nějakým způsobem chráněná, je v oblastech jako například Champs Elysées obzvlášť složité něco postavit. Edouard François se domnívá, že tímto řešením lze předejít jakýmkoliv případným problémům, které by se týkaly ochrany historických míst.
autorská zpráva
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Edouard Françios v Praze
Petr Šmídek
31.08.07 10:25
vyborne
ja
01.09.07 04:11
...chacháááá :)
chitektar
01.09.07 09:22
To je surrealismus,
robert
03.09.07 09:46
rekonstrukce
Jakub Wyderka
03.09.07 05:42
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Edouard François