Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Penzion ve Vacově

Autor: VYŠEHRAD atelier | Zdeněk Rychtařík, Jiří Smolík
Adresa: Vacov, Česká republika
Web: www.penzion-vacov.cz
Projekt: 1998 Realizace: 1998-99
Užitná plocha: 902 m² Zastavěná plocha: 577 m²
Obestavěný prostor: 3780 m³

Původní objekt sloužil jako zájezdní hostinec s vlastním hospodářským zázemím. Komplex se nachází na hlavní silnici procházející napříč obcí.
Návrh přebírá původní hmotovou konfiguraci tří jasně definovaných křídel vymezujících dvůr. Stavebně-technický průzkum potvrdil rozsáhlé poruchy v nosných konstrukcích středního křídla, a proto bylo rozhodnuto o jeho stržení. Místo potřebuje získat novou energii, kterou je možno vytvořit pouze radikálnějším zásahem - obětovat leccos původního čistotě a funkčnosti nového. Proto jsou kromě středního křídla odstraněny i přístavky. Přední zděná budova je hmotově upravena (zrušení polovaleb), zadní objekt bývalé stodoly zůstává bez tvarových změn, jeho kamenné zdivo je odkryto a vyspárováno. Mezi tyto původní kompoziční protipóly se sedlovými střechami je vložena výrazově nová, dvoupatrová vestavba s plochou střechou. Má kombinovanou konstrukci ze zdiva a lepeného dřeva, prosklené boční stěny mají vnést do prostředí nový prvek a zároveň opticky propojit dvůr s pobytovými chodbami penzionu. Podélná osa nové vstupní haly pokračuje dále rastrem sloupů vestavby a promítá se až do bývalé stodoly. Tato osa tvoří komunikační páteř s návazností na jednotlivé celky - pivnici, restauraci se salonkem, pobytový dvůr, pokojovou a rehabilitační část. Přesunutím varny a skladové části do přízemí vestavby jsme získali možnost zásobovat komplex bezkolizně z vlastní komunikace podél západní hrany pozemku.
Architektonická koncepce je založena především na prolnutí nových prvků s původními, na jejich interakci. Hlavní budova dostává nový řád ve formě zvětšených vertikálně orientovaných oken. Dominujícím prvkem vestavby je časté použití lepeného dřeva. Prosklené stěny jsou chráněny proti přehřívání venkovními dřevěnými žaluziemi. Ty zároveň dávají transparentnímu plášti dělení a měřítko vhodné do venkovského prostředí. Stodola byla prořezána několika otvory, původní pěkný prostor s otevřením do krovu byl zachován ve formě klubovny.
Parkoviště i zásobovací komunikace jsou ozeleněny zatravňovacími rohožemi, plocha dvora je vydlážděna kombinací klinkerové dlažby a štípaných kamenných desek. Na dvoře a před východní fasádou jsou vysazeny stromy (lípa), betonové zdi dvora porostou popínavou rostlinou.
Řešení interiérů s minimem mobiliáře je založeno na vlastním působení a provázání jednotlivých prostor. Stejně jako v exteriéru se snažíme požívat jednoduché přírodní materiály a přiznané konstrukce. Restaurační zařízení i pokoje jsou vybaveny atypicky navrženým nábytkem.
Je zcela nezbytné vyzdvihnout výjimečný přístup investora, který při všech fázích projektu i realizace velmi fundovaně respektoval navrženou koncepci, díky němuž se podařilo záměr realizovat až po takové doplňky, jako je vlastní orientační systém, návrh loga a grafiky penzionu, výběr porcelánu i dalšího zařízení.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 12.06.07
Návštěvnost: 58839 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.