Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
De Sfinxen

Autor: Neutelings Riedijk Architects
Adresa: Gooimeerpromenade, Huizen, Nizozemí | mapa
Investor: Bouwfonds Wonen Noord-West
Náklady: 11 000 000 Euro Projekt: 1996
Realizace: 2000-03 Soutěž: 1994

“U břehu jezera Gooimeer v Huizen je na vodě seřazeno pět tvarově výrazných staveb. Každá z budov obsahuje 13 bytů, které jsou uspořádány tak, aby si jeho obyvatelé mohli co nejvíce užít slunečních paprsků a okolí stavby. Výsledkem je zúžující se objem zachycující slunce velkými terasami ve zadní části stavby a panoramatickými okny obrácenými směrem na jezero. Budovy jsou obloženy hrubými neleštěnými hliníkovými pláty pohrávajícími si se zrcadlícími odstíny šedé nizozemské vody a počasí.” Neutelings Riedijk Architects



Pět 'sfing', každá obsahující třináct bytů, je uspořádáno tak, aby co nejlépe zužitkovaly svoje umístění a sluneční osvětlení. Každý z bloků se v půdorysu směrem do vody zúžuje, aby maximalizoval volný výhled na jezero jak z břehu tak z bytů samotných 'sfing'. Směrem nahoru je v každém z pater o jednu bytovou jednotku méně. Výsledný tvar je podobný sfinze s prosluněnými terasami situovanými na svažujících se 'zádech' tohoto bájného zvířete. Půdorysy penthousů jsou v každém z bloků jiné. Současně na vrcholu vznikly výrazné 'hlavy' vytvářející z dálky pozoruhodné panorama staveb. Sfingy stojí na břehu porostlým rákosím, které vytváří pozvolný přechod mezi vodou a terénem a současně je hydrofytickým filtrem pročišťujícím vodu. Svažující se betonové molo prořezává rákosí a spojuje sfingy s břehem. Po molu mohou jeho obyvatelé přejet autem a zaparkovat v podzemní garáži sloužících také jako základová vana pro horní stavbu. Fasády jsou obloženy stříbrnými vodorovnými pásy z plechu. Veřejné prostory byly navrženy jako nedílná součást celkového projektu domu. V průběhu celé stavby se hlavní chodba domu změní ve vyhlídkový bastion, příbojový břeh, náves, větrný balkon nebo rybářské molo.

Literatura
1 400 Kč

Autor: Petr Šmídek, 23.05.08
Návštěvnost: 47409 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.