Rodinný dům ve Frýdku–Místku

Rodinný dům ve Frýdku–Místku
Projekt:2003
Realizace:2005
Užitná plocha:118 m2
Zastavěná plocha:170 m2


Rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu se nachází v příměstské zóně města Frýdku-Místku, v poloze mezi městem a vesnicí, v zóně, kde domy stály a ve které nyní probíhá další "zahušťování" novou výstavbou rodinných domů.
Stavba je situována na rovinatém pozemku tak, aby co nejvíce využila možnosti příznivé orientace ke světovým stranám. Pozemek je svými delšími stranami orientován ve směru severovýchod-jihozápad. Po severovýchodní straně je vedena nová komunikace a odtud je navržen přístup. Tato strana, do ulice, má minimum okenních otvorů. Opačná strana s orientací na jihozápad, je stranou do zahrady a zde jsou umístěna okna všech obytných místností, včetně velkého rohového prosklení obývacího pokoje. Oplocení pozemku se předpokládá živým habrovým plotem a od ulice bez oplocení. Tímto způsobem je alespoń v tomto místě vytvořen náznak veřejného prostoru se zárodkem aleje. (Ulice by se totiž dala také nazvat "Mezi ohradami")

Dům je jednopodlažní, nepodsklepený, jednoduchého kompaktního, obdélníkového tvaru se zastřešením pultovou střechou se spádem k ulici. Tento tvar a orientace je nejekonomičtější při sledování energetických úspor a to také vzhledem k pasivnímu získávání sluneční energie velkými okny a rohovým prosklením.
Dispoziční řešení je jasné a přehledné. Dělí dům na část :
  • společenskou, otevřenou. Jedná se o propojený obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem s krbem. Pomocí prosklení se vnitřní obytný prostor dále propojuje s exteriérem.
  • soukromou, uzavřenou, s ložnicí, dětskými pokoji, koupelnou a šatnou
  • garáž s místem pro kola a lyže, která je umístěna na severozápadní straně objektu
Materiálové řešení odpovídá jednoduchosti půdorysu - je rovněž jednoduché. Obvodové zdivo z tvárnic Porotherm s tepelněizolační omítkou a strukturovaným, světle šedým povrchem; výplně otvorů - okna, prosklené stěny a dveře dřevěné, s mořením v odstínu světlý dub. Dřevěné prvky se stejnou povrchovou úpravou jsou použity v přiznané konstrukci krovu a v dřevěných obkladech pod střechou. Střešní krytina je z falcovaného titanzikového plechu. V budoucnu bude před prosklenými obvodovými stěnami postavena dřevěná terasa.
Dům je vytápěn plynovým kondenzačním kotlem s rozvodem do podlahového vytápění.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Binec-cimra
Barbora - amatér
24.05.07 01:35
:-)
Ing. Zuzana Jurková
29.05.07 10:02
neodolal jsem...
Sven Nevlida
29.05.07 10:14
re
filip medek
30.05.07 09:29
Cena?
Rad
05.06.07 11:08
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Janda + Zezula architekti