Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Vila 'Old Oaks'

Autor: OFIS arhitekti | Rok Oman, Špela Videčnik
Adresa: Lublaň, Slovinsko
Náklady: 1 000 000 Euro Projekt: 2003
Realizace: 2003-08 Užitná plocha: 800 m²
Plocha pozemku: 3000 m²

Soukromý investor vypsal řádnou architektonickou soutěž, kam přizval pět kanceláří, z nichž si chtěl vybrat autora pro svůj nový dům.
Dům je umístěn v sousedství nové rezidenční čtvrti šesti velkých vil. Jedinečnou devizou místa byl nádherný výhled na stoleté duby. Pozemek se příkře svažuje směrem k těmto statným stromům. Aby bylo zaručeno, že většina místností bude mít přístup k tomuto pohledu, je dům uspořádán v odstupňovaných úrovních kopírujících terén. Silueta domu kopíruje tvar pozemku, uskakuje o čtyři metry od hranice pozemku, což je podle slovinských stavebních předpisů minimální vzdálenost k sousednímu plotu.
Jádrem celého domu je zastřešené venkovní atrium. Všechny hlavní prostory jako je vstupní předsíň, schodiště, dětská herna, jídelna, obývací pokoj, ložnice a pracovna jsou orientovány směrem do dvora. Tyto místnosti, a navíc ještě wellness centrum s malým bazénem mají výhled do parku.
Střecha nad schodištěm je prosklená. Střecha nad venkovním dvorem je částečně dřevěná a část je prosklená, kudy se nabízí výhledy na oblohu a koruny stromů, a tím se vytváří silné pouto mezi vnitřkem a vnějškem.
Po konstrukční stránce jsme usilovali o to dosáhnout, aby přízemí bylo bez sloupů. Strop v jídelně a obývacím pokoji je zavěšen na Vierendeelův nosník ukrytý ve stěnách v podlaží nad nimi. Skleněné části a rámy jsou rovněž řešeny s minimem podpor.
Další náplň domu vychází z klientova přesného programu. Investor vede velice zajímavý život, přičemž částečně pracuje z domu a provozuje různé koníčky. Otázky bezpečnosti a požárních úniků jsou tu stejně důležité, jako i jasné členění domu na soukromou část a tu část, kde hosté mají povoleno nosit boty nebo kde je přijímán listonoš.
Dům má být také "inteligentní". Různé funkce jako klimatizace, bezpečnost a exteriérové sluneční clony mohou být kontrolovány pomocí počítačového programu, stejně jako uvnitř může být za pomocí světel a hudby vytvářena různá nálada.

Ekologické aspekty
Stavba má poskytovat ideální světelné podmínky v kombinaci s efektivním zužitkování klimatu vnitřního a venkovního prostředí. Ve Slovinsku panují extrémní klimatické podmínky; s teplým létem, kdy teploty dosahují teploty až 35 ºC a studenou zimou, kdy teplota klesá pod -10 ºC nebo více. Kromě toho na jaře a na podzim jsou časté vydatné srážky.
Klient vyžadoval ekologicky udržitelný koncept, který by šetřil energii i přírodní zdroje. Současně si přál venkovní prostor, který by bylo možné využívat během slunných i deštivých dnů.
Vnitřní prostory domu jsou proto uspořádány kolem venkovního atria. Spojením venkovního atria, jeho zastřešení a stávajících domů kolem vznikl následující koncept: napůl neprůhledná odvětrávaná membrána střechy vnějšího atria vytváří vzdušný venkovní prostor, který je chráněný proti dešti. V kombinaci s hustou zelení okolních stromů je atrium v létě chladné a zároveň poskytuje ochranu před deštěm. I venku panuje soukromí, poněvadž atrium svým tvarem chrání před pohledy sousedů.
V zimě, kdy jsou stromy bez listí a sluneční paprsky mohou pronikat skleněnou střechou atria a nashromážděnou energie předávat uvnitř domu. Slunce do interiéru rovněž proniká skrz skleněnou střechu nad schodištěm. Otočné dřevěné žaluzie na fasádě domu ochraňují soukromí a kontrolují přísun denního světla do interiéru. Během horkých dní jsou žaluzie ovládány počítačem tak, aby sledovaly pohyb slunce na obloze. Pracovny a ložnice lze žaluziemi zcela zatemnit.
Návrh s atriem, napůl zasklenou střechou a otočnými žaluziemi umožnil výrazné úspory ve spotřebě elektrické energie, které by byla potřeba ke svícení, ochlazování nebo vytápění domu. Další úspory pramení ze zateplení fasád a střechy, což lze nejvíce pocítit během topné sezóny. Na rozdíl tomu v létě se účinné stínící prvky starají o minimalizování nákladů na ochlazování interiérů.
OFIS arhitekti
Autor: Petr Šmídek, 07.05.07
Návštěvnost: 66554 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.