Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Budova velšského národního shromáždění

Autor: Richard Rogers
Adresa: Cardiff Bay, Cardiff, Velká Británie
Web: www.wales.gov.uk
Náklady: 60 500 000 Euro Realizace: 03.2006
Soutěž: 04.1998 Užitná plocha: 4000 m²

Volby do velšského národního shromáždění, jehož vznik byl schválen veřejným hlasováním v roce 1999, byly přelomovým bodem v historii Walesu. Jeho sídlo, v bývalé přístavní čtvrti, je pozoruhodným příspěvkem do místní scenérie a zároveň vyjádřením víry v transformační proces.  Budova shromáždění usiluje architektonickými prostředky o vyjádření demokratických hodnot otevřenosti a participaci, zatímco vysoce pokročilý program v oblasti životního prostředí vytváří nový standard pro veřejné stavby v Británii.
Sněm je umístěn na hlavním molu vzdáleném přibližně míli od historického středu města, kdysi exportního centra v obchodu s uhlím, které bylo základem v ekonomickém růstu Cardiffu. V blízkosti stojí přístavní budova zahrnutá do seznamu Victorian Grade I a nové Wales Millennium Centre, v němž má své stálé sídlo Velšská národní opera. Stavba má otevřený výhled na Cardiffský záliv a Bristolský kanál.
Idea otevřenosti je doložena transparentní formou stavby. Veřejné prostory jsou vyvýšeny na břidlicovém podstavci, který se stupňovitě zvedá od vodní hladiny a je pak odříznut, aby umožnil dennímu světlu proniknout do administrativních místností v nižším poschodí. Lehká, jemně zvlněná střecha kryjící vnitřní i venkovní prostory je propíchnuta částí vyčnívající z 60-sedadlové sněmovny.
Velký kruhový sál sněmovny v srdci stavby je dotvářen dramaticky tvarovanou střechou, která se spojuje s hlavní střechou domu nad ní. Budova sněmovny v sobě zahrnuje také výstavní a vzdělávací prostory, kavárnu, schůzovní místnosti pro komise, zázemí pro novináře, kanceláře pro vedoucí pracovníky a stranické členy.
Druh údržby je navržen tak, aby ladil s proměnnými požadavky vnitřních prostorů – sněmovna je vybaveny vzduchotechnikou, zatímco vestibul pro veřejnost je odvětráván přirozeně. Výměníky tepla zužitkovávají potenciál země jako chladícího zařízení, zatímco samotná masa podstavce vyrovnává tepelné výkyvy vnitřního prostředí stavby. Ve srovnání s tradičními budovami tak bylo u tohoto návrhu docíleno podstatných energetických úspor.
Terén v těsné blízkosti podstavce stavbu rozšiřuje a dotýká se sousedících budov. Společně s baldachýnem stromů sněmovnu uzavírá a dokončuje mozaiku nové výstavby v této části Cardiffského zálivu. Výsledek není vůbec nabubřelý, ale zároveň nepostrádá nedostatek reprezentativního vzezření. Stavba je v souladu s institucí, která v ní sídlí, a slibuje být prvním významným bodem architektury Walesu v 21. století.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 09.05.07
Návštěvnost: 33240 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
nepostrádá nedostatek reprezentativního vzezření? pipe 10.05.07 01:21
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2014
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.