Bytový dům V Zálesí v Praze 5

Bytový dům V Zálesí v Praze 5
Adresa: V Zálesí, Praha, Česká republika
Investor:M Capital s.r.o.
Projekt:2004
Realizace:2006
Užitná plocha:492 m2
Obestavěný prostor:2050 m3
Náklady:12 000 000 CZK


Hlavní ideou projektu je nabídnutí možnosti rodinného bydlení s vlastní zahradou a přímým vstupem z venkovního prostoru analogicky k bydlení v rodinném domě, který je snem většiny populace. Na rozdíl od masové výstavby kolonií rodinných domů, které mají neblahý vliv na fungování města, krajiny, infrastruktury a sociálních vazeb, je cílem kompaktního rodinného bydlení nabídnout výhody bydlení s daleko nižšími nároky na spotřebu ploch a tím i zmírnit ekologické dopady, které s sebou kobercové zástavby rodinných domů přináší.
Zahrada je zde pojata spíše jako rozšíření bytu, jako další pokoj, který je venku. Dům je členěn na 4 mezonetové byty o cca 125 m². V 1.NP je vždy hlavní obytný pokoj s kuchyňským koutem a vstupem na zahradu velkým posuvným oknem. Dále je v 1.NP vstupní hala a servisní místnosti. Ve 2.NP jsou umístěny ložnice a koupelna. Ve 3.NP je ještě jeden pokoj s koupelnou a velká terasa s výhledem do krajiny. 3.NP tvoří tzv. ustupující patro s tím, že se horní terasy střídavě otáčejí na západ a na východ. Tím dům působí odlehčeně a charakterově zapadá do okolní vilové zástavby. Na místě stál původně rodinný domek o užitné ploše zhruba 120 m². Jeho zbořením a stavbou nového domu při zachování kvality bydlení tak stoupla hustota osídlení 4x!
Tvar domu je určen rovnoběžkami k ulicím V Zálesí a Pod Třešněmi. Dům tak utváří přirozený roh komunikací a logicky navazuje na urbanistickou strukturu, protože každá stavba svým tvarem a umístěním významově přesahuje hranice pozemku a zásadně ovlivňuje venkovní veřejný prostor. Hmota domu je tvarována podélně, v západovýchodní orientaci, která nejlépe vyhovuje bydlení. Východní strana zajišťuje vstupy do bytů a parkování pod přístřeškem. Západní strana potom v mírném odklonu od sousedního domu (opět rovnoběžně s uliční čarou) navazuje na zahrady vzájemně dělené živým plotem a přímo u domu krátkou dělicí stěnou dodávající intimitu venkovním terasám. Vstupy do bytů jsou zastřešené s uzamykatelnými kójemi pro ukládání kol a kočárků.
Dům je nepodsklepený, je založený na základových pasech z prostého betonu. Zdivo je cihelné systémové z keramických dutinových tvárnic Protherm. Nosné obvodové zdivo je bez dodatečného zateplení z tvarovek P+D 440 Si (U = 0,24 W/m²K) pouze s tepelně izolační omítkou. Mezibytové stěny jsou vyzděny z tvarovek AKU RZ 240. Stropní desky jsou železobetonové monolitické, stejně tak zalamovaná schodiště do 2. NP, zatímco schodiště do 3. NP jsou schodnicová dubová. Dřevěné bíle lakované dveře jsou osazeny do ocelových zárubní se stínovou drážkou a splývají tak s bílými stěnami, které doplňuje masivní dubová podlaha a dřevěná smrková okna. Každý byt je samostatně vytápěn plynovým kotlem. Z vnějších pohledů se uplatňuje barva fasády, která zvýrazňuje krystalický tvar domu a materiál pozinkovaných ocelových profilů v kombinaci s drátosklem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od hnilička — císler — architekti