Vila Stein

Vila Stein
Pro obchodního ředitele Telefonní a elektrické společnosti v Brně Lea Steina navrhl Ernst Wiesner v roce 1925 střídmě pojatou vilu v Barvičově ulici, která představuje spíše tradiční polohu jeho vilové tvorby.
Jednoduchý hranol domu stojí na jižním svažitém pozemku a je otočen provozním zázemím do ulice. Dominuje mu výrazná kýlová střecha, která plynule navazuje na hmotu zdiva. Uliční průčelí je dvoupodlažní, hlavní vchod lemovaný travertinem je umístěn v přízemním rizalitu. Vchází se jím do původně společensky koncipovaných prostor v přízemí. Jednoduché točité schodiště odtud vede do patra, kde se nacházely ložnice manželů Steinových a jejich dětí. Ze zahrady je přístupné suterénní podlaží, které obsahuje technické zázemí, sklep a garáž. V roce 1937 si Steinovi nechali v zahradě dodatečně postavit bazén.
Po odchodu Steinových na začátku války kvůli nacistické hrozbě byl dům zabrán Vystěhovaleckým fondem pro Čechy a Moravu a v roce 1943 jej koupil zemský viceprezident, policejní ředitel a Standartenführer SS dr. Karl Schwabe. Roku 1945 byl objekt znárodněn. V dnešní době se v něm nacházejí byty a kancelářské prostory.


2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vila Stein
S.I.D.
03.10.07 12:24
Wiesner
štěpán rusín
03.10.07 10:11
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Ernst Wiesner