Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům Seifert

Autor: BAU|KULTUR
Adresa: Volkersdorf 23, Enns, Rakousko | mapa
Investor: Susi L. Seifert
Náklady: 370 000 Euro Projekt: 2004-05
Realizace: 2005-06 Užitná plocha: 275 m²
Zastavěná plocha: 205 m² Obestavěný prostor: 950 m³

Paní Seifert, 63-letá kurátorka galerie, si objednala tento projekt poté, co její předchozí 150 let starý dům vyhořel. Pro svůj nový domov měla jedno speciální přání a to, že by se novostavba měla co nejvíce spojit s okolní přírodou, aby její obyvatelé mohli bezprostředně zažívat proměny ročních období.
Koncept domu vznikl po intenzivním zabývání se Miesem, obzvlášť jeho Farnsworth House, jakož i reakcí na tyto koncepční otázky: jak může být vytvořeno prostorové uspořádání domu, které se zcela otevře svému okolí, ale současně nabídne soukromé prostředí? Diskuze vedla dále k otázce, zda-li existuje něco jako (prostorová) svoboda, která určuje, na rozdíl od (prostorového) určení, které osvobozuje. Zatímco první model bral na zřetel Rietveldovy pokusy o vytvoření prostorové volnosti, například použitím zasouvacích dveří, pak druhý model odkazuje na Miesovu strategii otevřeného půdorysu prostorově členěného vestavěnými prvky.
Klientka se pokusila s velkou angažovaností a zájmem promlouvat do formulování konceptu, porozumět mu a v důsledku také vyjádřit své stavební rozhodnutí – které nakonec záleželo na stavebníkovi. V těchto souvislostech se paní Seifert nebála žádných obtíží. Aby například porozuměla a pocítila Miesovu architekturu, podnikla za jeho stavbami několik studijních cest.
Osobní nasazení klientky vedlo při realizaci stavby k tomu, že byl pasivní dům pouze ze skla a betonu vybudován během necelých sedmi měsíců s překvapivě nízkým rozpočtem 1.350€/m².
V interiéru celého domu byl ponechán opískovaný pohledový beton. Jen uvnitř betonových „valounů“ (dvou samostatný betonových hmot) se objeví hladké povrchy v pastelových tónech. Pro zdůraznění otevřené povahy domu, byla (až na „valouny“) vytvořena z šedivě betonové stěrky homogenní plocha podlahy.
Návrh osvětlení domu je úzce spojen s betonovými strukturami: velkoplošné výklenky v betonových hmotách, které jsou zavřeny tabulemi ze satinovaného skla, slouží obytné zóně v noci jako zdroj rozptýleného světla. Během dne osvětlují interiér obou betonových hmot velkoryse navržené světlíky. Vytvořit dokola obíhající skleněnou fasádu, která nemá žádné profily, rámy ani podpůrné sloupky, se střechou vyloženou v některých částech až 7 metrů, bylo možné jen za pomoci vysoce promyšleného způsobu vyztužení umožňujícího zachovat nízkou tloušťku stropu. Díky svému situování je dům i přes svoji velkou transparentnost skoro neviditelný.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 11.05.09
Návštěvnost: 62146 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
ad dům Seifert Vanda Š 17.05.07 12:04
seifert jonizz 19.05.07 19:51
seifert bink 25.07.07 22:33
velmi zajimave hetzer 12.03.08 19:33
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.