Centrum PARK&PLAY v Černé růži

Centrum PARK&PLAY v Černé růži
Adresa: pasáž Černá růže, Na Příkopě 12, Praha, Česká republika
Projekt:12/2006
Realizace:2/2007


Pronajímatelný prostor v pasáži Černá růže dříve sloužil jako kadeřnický salon.
Záměrem investorů bylo vytvořit příjemné intimní místo pro službu, která je čím dál žádanější - dětský koutek, "školka", kde bude zajištěno krátkodobé hlídání dětí. Je zde i alternativní možnost využití, např. doplňkový program pro rodiče - cvičení maminek, jazykové kurzy apod. Výhodou prostoru je propojení s rozlehlou terasou pomocí prosklených dveří, které alespoň částečně propouštějí denní světlo do interiéru. Jinak je prostor obrácen směrem do pasáže.
Veškeré původní rozpříčkování a instalace byly odstraněny, prostor byl nově rozdělen na vstupní část se šatnou a sociálním zázemím a na hrací část, rovněž se samostatným zázemím a malou kanceláří.
Recepční pult slouží zároveň jako "obkročná lavička"; je vytvořen z lakované MDF desky, z důvodu úspory místa je navržen jako uzamykatelná sestava skříněk. Je zde umístěn počítač, pokladna apod.. "Brankou" se po přezutí chodí do hracího prostoru, vlevo navazují šatny a hygienické zázemí.
Hrací prostor je rozdělen typem podlah na dvě části - "rušnou" (litá podlaha) a "klidovou" (koberec). V části s litou podlahou je umístěna malá cvičná kuchyňka a pracovní stoly, v klidové části jsou zejména hračky pro menší děti. Hlavní dominantou tohoto prostoru je variantně prosvětlená úložná stěna využívající desek z jemně barevného perspexu, které se vzájemně překrývají. Do spodních sekcí se díky jejich velikosti mohou schovat i děti, průsvitnost dává přehled o využití. Zároveň stěna prosvětluje místnost.
Zbytek je zařízen typizovanými hracími prvky fy. HABA.
Pro potřebu uzavření prostoru pohledům z pasáže v době klidu či cvičení je za výlohou navržen textilní závěs.
I přesto, že místo bude sloužit dětem, byla zvolena decentní barevnost - zářivé barvy hraček samy o sobě bohatě stačí, pozornost se netříští. Byly voleny světlé odstíny, aby se prostor s omezeným přístupem denního světla rozzářil. Na stěnách převažují žlutá, béžová a pastelově zelená, podlahy jsou z kombinace těchto barev nebo šedomodré.
Barbora Tupá
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od di5 architekti inženýři