Stomatologická klinika

Stomatologická klinika
Projekt:1998
Realizace:2000
Zastavěná plocha:182 m2
Plocha pozemku:250 m2


Stomatologická klinika leží ve městě Orlândia nacházejícím se v regionu São Paulo. Jak můžeme vidět, na ulicích tohoto malého města není až tak rušná doprava. Navzdory tomu, že je klinika situována na nároží, kde je určitý provoz lidí a vozidel, tak se jedná o zjevně klidné místo. Zubní ordinace byla zamýšlena, že ji budou navštěvovat především děti, a tak jsme ji mohli navrhnout více otevřenou do venkovních a veřejných prostor. Pak jsme také mohli zrušit zdi oddělující mezi sebou všechny ty malé soukromé pozemky. I když polohu stavby jasně vymezuje pravoúhlý roh, tak zeď, která obvykle pozemek obepíná, tu schází.
V domě se odehrávají dvě hlavní aktivity: zubní ordinace pro děti a laboratoř na protetická zařízení. Vzájemně jsou uspořádány do dvou různých úrovní a přirozenou úroveň terénu jsme nechali probíhat uprostřed mezi nimi. A tak, když přicházíte z ulice, můžete vyjít po schodech nahoru velice krátkou vzdálenost, abyste se dostali do ordinace. Nebo naopak sejít po několika málo schodech dolů do protetické laboratoře. Vnitřní schodiště přímo propojuje oba tyto provozy.
Příčný řez nejlépe ukazuje, jak jsme vertikální komunikace navrhli co možná nejkratší. Vrchní poschodí tvoří beztrámová železobetonová deska o tloušťce 15 cm. Takto mohly být tři výškové úrovně velmi blízko sebe. Tímto uspořádáním pater budova docílila stejné výšky jako okolní domy, které jsou však pouze jednopodlažní. Horní poschodí tvoří typické uspořádání zubní kliniky. Tento prostor je veřejnosti přístupný. Jsou zde dvě paralelní chodby spojující všechny místnosti se zubařskou ordinaci; chodba směrem do ulice je pro veřejnost a zadní koridor slouží jen zaměstnancům.
Částečně podzemní patro je rozměrově menší než patro nad ním. Při pohledu z venku je pak spodní patro upozaděno a chráněno stínem, který vrhá přečnívající deska stropu nad ním. Tato spodní úroveň není veřejnosti přístupná. Je zde laboratoř na výrobu protetických nástrojů.
Třebaže všechno obklopuje sklo (bezrámové zasklení), tak jsme zároveň na tak horkém místě dbali na ochranu před slunečními paprsky. Vstup tvoří krytá veranda. Hlavní vchod a prosklení jsou zde ze západu chráněny železobetonovou zdí. Severní fasádu ochraňují napevno přimontované dřevěné žaluzie, které mohou být oddělány jen za účelem údržby a čištění. Rovněž všechny skleněné panely horního patra jsou upevněné nastálo. Když jsme odlévali betonovou desku, tak v ní zanechali kus ocelového profilu, do kterého jsme pak osadili skleněné panely. Tento detail vytváří ze skla a betonu jako by šlo o jedinou plochu.

Zubní ordinaci navrhl Ângelo Bucci v čase, kdy byl členem MMBB. V současnosti vede svou vlastní kancelář SPBR architects.
0 komentářů
přidat komentář