Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům na okraji Prahy

Autor: di5 architekti inženýři | Jan Dvořák, Eva Rybníčková, Tomáš Minka
Adresa: Praha, Česká republika
Projekt: 5/2003 Realizace: 2005
Užitná plocha: 291 m² Obestavěný prostor: 730 m³

Původně se mělo jednat o rekonstrukci domu z osmdesátých let, který investor na jaře roku 2003 v příměstské části Prahy koupil. Návrh dispozičních úprav tedy vychází z původního objemu a tvaru, polohy nosných konstrukcí a suterénu. Během práce na studii se však podrobným stavebně-technickým průzkumem zjistily závažné nedostatky statické, akustické, tepelněizolační a zejména zdravotní - dům byl postaven z radioaktivního materiálu - v takovém rozsahu, že rekonstrukce začala nabývat iracionálního rozsahu. Výsledně byla tedy nadzemní část zbourána a na původním suterénu vyrostla novostavba, objemem připomínající původní objekt, ovšem se zcela novou dispozicí.
Ta je řešena tradičně - "denní" část v přízemí, v kontaktu se zahradou, "noční" a klidová část v patře. Obytná část v přízemí je sice propojená s kuchyní a jídelnou, ovšem lze ji snadno oddělit a vytvořit v obývacím pokoji pocit klidu a soukromí. Z jídelny, která je reálným "srdcem" domu, je přímý přístup na krytou terasu, která dál pokračuje venkovním posezením a bazénem. V patře jsou jednak ložnice a dětské pokoje a jednak malá pracovna, vytvořená během realizace místo původně počítaného samostatného WC jako reakce na potřebu "alespoň někde trochu klidu" po narození dětí. Chodba při severní stěně slouží též jako knihovna.
Nicméně dominantním prvkem exteriéru i interiéru domu je dvoupodlažní prosklená stěna zabírající celou západní fasádu domu, jež je zvenku stíněná předokenními textilními roletkami v tónu fasády. Mléčné sklo v horním patře, kde je ložnice, dotváří pocit intimity a zároveň prosluněnosti prostoru, čiré sklo v přízemí otevírá obývací pokoj výhledům do zahrady. Roletky, jsou li stažené, propouštějí svojí osnovou mihotavé světlo připomínající např. světlo procházející bambusovou zástěnou, v létě udrží vnitřní prostory nepřehřáté, v noci zajistí soukromí.
Barevnost byla zvolena decentní, snad nadčasová, taktéž i použité materiály - dřevěné parkety, dýhované dveře do atypických dřevěných zárubní s nadsvětlíky, neutrální obklady.
Obvodová konstrukce je zděná z tepelněizolačních tvárnic, vytápění je řešeno teplovodním systémem s plynovým kotlem.
Eva Rybníčková
foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 19.03.07
Návštěvnost: 56836 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
předokení rolety 30.09.07 15:45
odpověď - rolety Eva Rybníčková 03.01.08 11:38
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.