Rodinný dům na okraji Prahy

Rodinný dům na okraji Prahy
Projekt:5/2003
Realizace:2005
Užitná plocha:291 m2
Obestavěný prostor:730 m3


Původně se mělo jednat o rekonstrukci domu z osmdesátých let, který investor na jaře roku 2003 v příměstské části Prahy koupil. Návrh dispozičních úprav tedy vychází z původního objemu a tvaru, polohy nosných konstrukcí a suterénu. Během práce na studii se však podrobným stavebně-technickým průzkumem zjistily závažné nedostatky statické, akustické, tepelněizolační a zejména zdravotní - dům byl postaven z radioaktivního materiálu - v takovém rozsahu, že rekonstrukce začala nabývat iracionálního rozsahu. Výsledně byla tedy nadzemní část zbourána a na původním suterénu vyrostla novostavba, objemem připomínající původní objekt, ovšem se zcela novou dispozicí.
Ta je řešena tradičně - "denní" část v přízemí, v kontaktu se zahradou, "noční" a klidová část v patře. Obytná část v přízemí je sice propojená s kuchyní a jídelnou, ovšem lze ji snadno oddělit a vytvořit v obývacím pokoji pocit klidu a soukromí. Z jídelny, která je reálným "srdcem" domu, je přímý přístup na krytou terasu, která dál pokračuje venkovním posezením a bazénem. V patře jsou jednak ložnice a dětské pokoje a jednak malá pracovna, vytvořená během realizace místo původně počítaného samostatného WC jako reakce na potřebu "alespoň někde trochu klidu" po narození dětí. Chodba při severní stěně slouží též jako knihovna.
Nicméně dominantním prvkem exteriéru i interiéru domu je dvoupodlažní prosklená stěna zabírající celou západní fasádu domu, jež je zvenku stíněná předokenními textilními roletkami v tónu fasády. Mléčné sklo v horním patře, kde je ložnice, dotváří pocit intimity a zároveň prosluněnosti prostoru, čiré sklo v přízemí otevírá obývací pokoj výhledům do zahrady. Roletky, jsou li stažené, propouštějí svojí osnovou mihotavé světlo připomínající např. světlo procházející bambusovou zástěnou, v létě udrží vnitřní prostory nepřehřáté, v noci zajistí soukromí.
Barevnost byla zvolena decentní, snad nadčasová, taktéž i použité materiály - dřevěné parkety, dýhované dveře do atypických dřevěných zárubní s nadsvětlíky, neutrální obklady.
Obvodová konstrukce je zděná z tepelněizolačních tvárnic, vytápění je řešeno teplovodním systémem s plynovým kotlem.
Eva Rybníčková
foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
předokení rolety
30.09.07 03:11
odpověď - rolety
Eva Rybníčková
03.01.08 11:23
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od di5 architekti inženýři