Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Sushibar v Bratislave

Autor: RAUM | Marcel Dzurilla, Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Roman Žitňanský
Adresa: ROZADOL, Bratislava, Slovensko
Investor: SUSHI EUROPE, s.r.o.
Projekt: 04/2006 Realizace: 06/2006 - 09/2006
Užitná plocha: 65 m²

Našim cieľom bolo vytvoriť jednoduchý čitateľný priestor. Základným motívom bola jednoduchosť a pravosť použitých materiálov v princípe vrstvenia jednotlivých plánov spájajúcich sa v jednom celku.

Riešenie vzniklo spojením tradičných a súčasných materiálov. Tradičným materiálom je drevo a textil, súčasným v Japonsku často používaný pohľadový betón teda cement.
Tieto materiály sú doplnené prvkami, ktoré parafrázujú japonské motívy vychádzajúce z umenia alebo z ich filozofického vzťahu k prírode.
Prvým prvkom je origami, ktoré tvorí textilom vypletaný podhľad zavesený v priestore.
Druhým prvkom je voda a tak ako aj v japonských záhradách aj v tomto priestore spojená s tradičnými koi kaprami.
Tretím prvkom je príroda, prítomná nielen v živej podobe vo vode a v inštalovaní bonsaiov, ale aj v prenesenej podobe ako vyabstrahovaný rastlinný motív. Ten vznikal v spolupráci s našim kamarátom a skvelým grafikom Janom Šickom.
Všetky tieto prvky sú súčasťou už spomínaných jednotlivých plánov, ktoré nás postupne sprevádzajú a zároveň nám odkrývajú tento priestor.
Prvý plán tvorí patern na výklade objektu symbolizujúci rastlinný motív, záhradu - bambus.
Druhým plánom je samotné sedenie, teda zariadenie odbytovej časti priestoru. Sedacie prvky, realizované ako atyp, sú jednoducho ergonomicky navrhnuté, ich biela farba je doplnená farebnými sedákmi, čím získavajú sviežosť a aj pri nie celkom zaplnenej prevádzke dodávajú priestoru hravosť.
Tretím plánom je deliaca drevená stena. Tá tvorí hranicu medzi sedením a vnútornosťami priestoru..., Neplní však len deliacu funkciu, ale je to zložitý stolársky segment naplno využitý na odkladacie priestory, osadenie akvária s celou technologiou a taktiež priestor kuchyne.
Štvrtým plánom sú " vnútornosti " prevádzky umiestnené za drevenou stenou, ktoré tvoria priestory kuchyne, toaliet a salónika. Salónik je riešený ako samostatne oddelený box za akváriom. Zakladným motívom bolo vytvoriť tmavý priestor s čo najväčšou intimitou, kde zvýšené sedenie má pripomínať sedenie na tatami. Na obkladových paneloch je použitý vyfrézovaný motýv lúčov vychádzajúceho slnka.
Našou snahou bolo vytvoriť toalety, ktoré by pripomínali skôr "izbu", preto sme zvolili povrchové riešenie v hladkých cementových stierkach so snahou o popretie dekóru. Jediným prvkom je použitý grafický motív.
Priestor je vybavený digitálnymi a audio technológiami, ktoré umozňújú komfort súčasnostej doby.









Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Barbara Zavarská a Aleš Šedivec , 14.02.07
Návštěvnost: 54859 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.