Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Karlíku

Autor: Marek Heliman
Adresa: Karlík u Dobřichovic, Česká republika
Náklady: 2 800 000 CZK Projekt: 2002
Realizace: 2003-06 Užitná plocha: 162 m²
Zastavěná plocha: 97 m² Obestavěný prostor: 712 m³

Karlík. Malá obec nedaleko Prahy, usazená na úpatí zalesněného kopce. Malý, skromný dům - "kvádřík" situovaný na okraji zástavby, na okraji pole.
Přáním investora bylo vytvořit individuální bydlení pro mladou rodinu. Na nevelikém pozemku vytvořit v zásadě obyčejný dům, který bude investičně i provozně úsporný a pro realizaci technologicky nenáročný.
Navržený dům je zformován do kvádru o poměru stran 15/6,5/6,5 m. Je dvoupodlažní, na půdorysu obdélníku, s plochou střechou a nepodsklepený. Hmota je měkčena ustupováním a vystupováním ploch, případně změnou jejich struktury (bosáž). Severní stěna je uzavřená, jižní otevřená slunci a zahradě. Zcela samostatně, v rohu pozemku je situována garáž. Kolmo na ní pak podsklepená dřevostavba, která slouží jako přidané zázemí domu, sklad a malá dílna. Tyto tři objemy vytváří v zadní části pozemku jakýsi "dvorek", který je určitou měrou pokračováním obytného prostoru v podélné ose..
Přízemí je v  podstatě jeden kontinuální prostor členěný pouze nízkou příčkou (jídelní část) a stěnou s  tělesem krbu, umístěným v těžišti obytné části. V rámci "volného" půdorysu přízemí je jedinou uzavřenou částí zádveří s toaletou, které sousedí s kuchyní. Ta je v podélné ose domu spojena s jídelnou (východní část půdorysu) a hlavní obytným prostorem v závěru (západní část)). Slunce do domu vstupuje ráno a postupem dne vstupuje do domu většími a většími otvory. Umístěním schodiště v závěru dispozice při západní stěně je podtržena obytná funkce celého přízemí. Jinak má přízemí dvě výškové úrovně o rozdílu 2 stupňů, které reagují na mírný sklon parcely. Jednoznačný vztah k zahradě a k jihu je vyjádřen prosklenými plochami.
Jednoramenné schodiště v závěru přízemí ústí ve 2.np do chodby. Pohyb je veden napříč domem a proti oknu. Nejdříve proti obloze, posléze se objevuje stráň lesa na protější stráně. Chodba není nic víc než komunikační prostor. Míjí pokoje na pravé straně. Přes jejich dveře je prosvětlena chodba. V závěru chodby je při východní straně situováno WC s kotlem a koupelna. Z vany je vidět věž kostelíka.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 06.02.07
Návštěvnost: 100862 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Nechapu... M. 08.02.07 13:41
přístup do patra p. Blažek 12.02.07 02:12
příliš manýrismu? viktor smolski 18.02.07 23:35
... viktor smolski 18.02.07 23:40
uf uf ty komentáře david 20.02.07 13:04
Ladislav Žák Jan Vyroubal 20.02.07 15:11
pro Nechapu radka kurcikova 13.05.07 11:36
to Radka Kucirkova m. 24.05.07 10:45
ložnice Václav 24.05.07 17:13
... wenca 24.05.07 17:16
vaclav-wenca M. 25.05.07 11:21
kam s ním? fre_on 25.01.08 15:06
kam s ním? fre_on 25.01.08 17:08
M to vystihl velmi přesně Milan 25.01.08 17:17
ložnice vs. dětský pokoj pipe 25.01.08 22:45
Zahrada? Stále dokola 26.01.08 00:38
Zahrada? ... Milan 26.01.08 18:38
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.