Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Divadlo ve Villajoyosa
Teatre Auditorio de Villajoyosa

Autor: Antonio Marquerie, José-Maria Torres Nadal
Spolupráce: Christohp Schmid, Ivan Capdevila, Andrés Silanes, Mabel Toledo Leticia Ballester
Adresa: Concepcion Aragonese No. 2, La Vila Joiosa, Španělsko | mapa
Investor: Municipality of La Vila Joiosa
Náklady: 7 653 950 Euro Projekt: 2004
Realizace: 05.2005 - 12.2007

La Vila Joiosa je malé turistické město na jihovýchodě Španělska. Pohoří Puig Campana městu dotváří scénický horizont. Divadlo od José Maria Torres Nadal a Antonio Marquerie bylo navrženo tak, aby minimalizovalo vizuální dopad na své okolí, ale stále ještě poskytovalo dostačující veřejný prostor. Projekt osmisetmístného divadla se sedmdesátisedadlovým sálem pro sborový zpěv užívaného také jako zkušebna a administrativa vyčnívají přes roh pozemku a jsou umístěny do spirálovité formy, která půsoobí jakoby se kulturní centrum na svém boku začalo rozplétat a expandovat do svého okolí.
Přízemí hlavní části stavby obsahuje dvě konferenční místnosti, které mohou společně pojmout až dvě stě lidí. Velký sál je umístěn na další úrovni. Síň pro sborový zpěv v nejvyšším patře je zavěšena nad hlavním sálem a je zespodu jasně čitelná. Vnější tvar – který architekti navrhli jako vybíhající rameno obsahující zkušebnu a administrativu – je vyvýšen nad zem a volně obíhá auditorium, zatímco ve svém středu vytváří otevřené náměstí. Tento zvednutý práh pomáhá komunikaci mezi městem a auditoriem. Náměstí, neustále ovinované ostrými stíny, se stává veřejným jevištěm poskytujícím venkovní prostor k neformální schůzkám. Při vstupu do hlavní části se člověk dostane přes halu do konferenčních místností nebo ke schodišti vedoucímu do foyer v horním patře. Z foyer je možné vejít do hlediště nebo pokračovat do dalších prostorů umístěných ve vybíhajícím rameni.
Interiéry obou sálů mají na podlaze červené linoleum, červená sedadla, stěny z šedého betonu a strop z hladkého polykarbonátu. Akustika sálu je navržena pro různé druhy využití včetně hudebních představení, konferencí a přednášek. Bar funguje jako prostor oddělující foyer od podružných místností ve vybíhajícím křídle.
Zdroj: výstavní katalog On site, MoMA 2005, s.204
Vložil: Petr Šmídek, 12.01.10
Návštěvnost: 62801 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.