Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům „Plecháč“
funkční a estetický redesign interiéru

Autor: OK PLAN ARCHITECTS | Luděk Rýzner
Adresa: Humpolec, Česká republika | mapa
Projekt: 2005 Realizace: redesign 2017
Užitná plocha: 250 m² Zastavěná plocha: 75 m²
Plocha pozemku: 430 m²



V roce 2005 byl realizován dnes již ikonický dům - Plecháč - v malém městě Humpolec v České republice. Stavba ukázala možnosti, jak pracovat s relativně malým a stísněným pozemkem s řadou limitů. Dům byl realizován s přiznanými materiály v jejich surovém stavu: hlazené betonové podlahy, viditelná ocelová konstrukce upravená žárovým zinkováním, tvořící základní osnovu domu, vlnité plechy zalité betonem, které řeší stropní konstrukci, a betonové stěrky jako finální povrchová úprava stěn. Z venkovní části je vše opláštěno předzrezlým plechem (corten). Nedílnou součástí projektu byly sadové úpravy. Dům se tak, po prvotním odmítnutí veřejností, přirozeně zapojil do liniové zástavby. Díky prvoplánové výsadbě vzrostlých stromů, které dům obklopují, se stal takřka neviditelným.

Majitelé se po 12 letech užívání nemovitosti rozhodli pro interiérové úpravy a "zjemnění" původní "surovosti" v hlavním obytném podlaží.  Do interiéru se přidaly další vrstvy, které řeší nejen vizuální stránku, ale mají i funkční opodstatnění. Základní parametr, který bylo nutné vylepšit, byla akustika interiéru. Veškeré tvrdé a odrazivé plochy v minimalistickém interiéru doznaly úprav. Akustika prostoru se výrazně zlepšila vložením dubových obkladových konstrukcí stropů. Jejich finální povrch je upravený katrováním, což působí nezvyklým dojmem a je v souladu s určitou strohostí domu. Ke zvýšení akustické pohody a navození větší intimity prostoru přispěly také nové závěsy. Další úpravy už byly zaměřeny pouze na redesign interiéru. Většina nových prvků byla zhotovena na míru podle návrhů architektonické kanceláře, která stojí za původním i novým konceptem. Nová kuchyňská linka nahradila starší, funkčně zastaralý typ, nové krbové těleso reaguje na aktuální trendy v topení. Celé osvětlení a řízení domu prošlo výraznou úpravou, a to jak po stránce vzhledové, tak energetické. Obdobně bylo technicky vylepšeno topení objektu.

Uživatelé celou úpravu vnímají nikoliv jako přestavbu, ale doplnění funkční vrstvy, aplikované na původní surovou konstrukci, která se s nově vloženými prvky vhodně doplňuje a tvoří harmonický celek. "Je fajn, když umí dům přirozeně reagovat na nové požadavky a stárne, respektive dospívá s námi," říkají spokojení investoři.
Projekt
Fotograf
BoysPlayNice
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 09.01.18
Návštěvnost: 4205 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Leden 2018
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2018
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.