Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Viladům Preslova

Autor: NoLimits Architects s.r.o. | Tereza Ježková, Jan Kratochvíl
Stavební řešení: Tereza Ježková
Spolupráce interiér: Iveta Křížová
Adresa: Preslova 307/73, Pisárky, Brno, Česká republika | mapa
Projekt: 05/2015 - 05/2016 Realizace: 05/2016 - 05/2017


Objekt se nachází v architektonicky významné lokalitě brněnské Masarykovy čtvrti v těsné blízkosti Wilsonova lesa a vily Ernsta Löw-Beera. Pozemek má severojižní orientaci, svažuje se k jihu, kde je situována rozlehlá zahrada. Podél východní fasády je sjezd z ulice Preslovy ke garážím na jižní hranici pozemku.
Nejstarší část domu byla postavena již v roce 1938. Roku 1947 k ní byl přistaven jižní trakt s terasami k Pisáreckému údolí. V roce 1997 byla nad polovinou plochy 3.np dostavěna nástavba s plochou střechou sousedící s dvojdomkem rodinného domu. Řešená stavba je změnou dokončené stavby pomocí stavebních úprav z rodinného domu na bytový dům. Tento objekt vyžadoval ve své původní podobě revitalizaci a sanaci nosných konstrukcí. Hlavním úkolem bylo posoudit stavebně technický stav nosných konstrukcí, navrhnout sanační úpravy, upravit a navrhnout dispozici a řešení stávajících bytů, aby lépe odpovídaly současným požadavkům na bydlení. Dále zlepšit tepelně technické vlastnosti obálky objektu jejím zateplením, opravou střechy a dodatečné hydroizolace, a díky výměně oken a omítnutím celého objektu přispět k sjednocení a zlepšení celkového výrazu objektu.
Dalším zadáním investora bylo vytvořit v prostoru půdy 3.np plnohodnotný byt, který by kompozičně, ze severního a jižního průčelí, doplnil stávající nástavbu na druhé polovině plochy.


Architektonické řešení

Fasáda celého objektu vyjma arkýře na východní straně je omítnuta v bílém odstínu, arkýř v odstínu tmavě šedém. Okenní rámy jsou v antracitovém odstínu, zábradlí na jižních terasách jsou celoskleněná a po stranách vyzděná ke sloupkům podpírajícím terasu. Vstupní dveře a dveře na zahradu jsou prosklené, hliníkové v antracitovém odstínu. Veranda je obložena travertinem, stejně jak tomu bylo v původním stavu.
Severní fasádě dominuje vertikální prosklení schodiště před dvě patra. Okna jsou členěná svisle i vodorovně, jak tomu bylo doposud, a slouží k odvětrání schodiště.
Dřevěný box nástavby je umístěn ve vymezeném prostoru dříve půdního prostoru nad stávající římsu a od původního domu se materiálově odlišuje a upozorňuje na současnou dobu vzniku. Fasáda je tvořena svislým dřevěným modřínovým obkladem a fundermax deskami v antracitovém odstínu nad nebo kolem okenních otvorů. Jižní fasáda je zakončena vykonzolovaným balkonem s výhledem na Pisárecké údolí.


Interiér ateliéru

Interiér ateliéru funguje zároveň jako showroom aktuálních trendů v oblasti návrhů interiérů. Vstupní halou s galerií projektů na jedné straně a vestavěnou skříní v bílém matu s dubovou nikou v kombinaci s flotexem na straně druhé procházíme kolem koupelny k zasedací místnosti.
V zasedací místnosti byl na podlahu zvolen sametový vinyl flotex v petrolejovém odstínu. Knihovna má spodní část vyrobenou truhlářsky - korpus v černém matu a dvířka v dubovém dekoru. Horní část však byla prototypem. Byl kladen důraz na neviditelnost spojů a minimální tloušťku polic. Je proto vyrobena z hliníkových plátů v tloušťce 6 mm a černém nástřiku. Kovové výrobky (police, část knihovny, a další doplňky) jsou produktem naší výroby. Na stěně za televizí a kolem rohového okna je zapuštěný obklad v dubovém dekoru, stejně tak na stolové desce. Zasedací místnost je oddělena celoskleněným probarveném posuvem v kouřovém odstínu od vstupní haly a kuchyňky.
Pracovní prostor ateliéru je předělen skleněnou příčkou s truhlářsky vyrobeným soklem na dva prostory. Jednoduché a čisté řešení menší oddělené kanceláře i otevřeného prostoru ateliéru s kuchyňskou linkou je zaplněno stoly ze stolové kompaktní desky s černým jádrem v kombinaci se zásuvkami a nohami z Ikea a křesly Vitra. Ateliér pokračuje i za jeho zdmi rozlehlou terasou otvírající se do Pisáreckého údolí. Ničím nerušené výhledy jsou umocněny celoskleněným zábradlím kolem terasy. Kapacita ateliéru je 8-10 lidí.
V minimalistickém pojetí koupelny byly použity velkoformátové obklady Laminam v bílé a černé barvě (1000 x 3000 x 3 mm). Dominantním prvkem je betonové umyvadlo Gravelli Ovum v kombinaci s podomítkovou baterií. Skříňky jsou vyrobeny z kompaktní desky s černým jádrem. Doplňky a zrcadlo byly vyrobeny z oceli v černém nástřiku.
Na podlaze celého prostoru ateliéru mimo zasedací místnost je vylita polyuretanová stěrka. Dveře v interiéru ateliéru jsou se skrytými zárubněmi.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 01.01.18
Návštěvnost: 4703 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Leden 2018
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2018
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.