Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dom Sokrates

Autor: Archi-Tekton s.r.o. | Martin Repický
Adresa: Dubová 2278/2, Šaľa, Slovensko | mapa
Projekt: 1.2009 - 7.2009 Realizace: 8.2009 - 8.2011
Užitná plocha: 179 m²

Spolupráca: Martina Švajková, Peter Vesel

Zhotoviteľ: Valér Hlavatý

foto: Martin Repický
Dom Sokrates využíva antický koncept pasívnej stavby otvorenej na nízke slnko zimných mesiacov, ale naopak brániacej vysokému letnému slnku vniknúť do objektu cez zväčšený previs strešnej roviny. Táto síce jednoduchá, ale funkčná filozofia sa preniesla do návrhu stavby vo viacerých rovinách. Formovala dispozičné riešenie preferujúce orientáciu obytných miestností na najviac preslnenú svetovú stranu, zadefinovala mierny spád strešnej roviny a spolu s ním účelovo zdynamizovala dvornú – slnečnú stranu objektu, ktorá mierne kontrastuje s industriálnou strohosťou a skúposťou uličnej fasády. Priznanie spádu strechy v interiéri hierarchizuje priestory domu.
Plochý pozemok bez puncu výnimočnosti sa nachádza v rade podobných pozemkov v jednom z klasických developerských satelitov. Vznikol spojením dvoch menších pozemkov, čím umožnil naplniť základnú požiadavku stavebníka na horizontálnosť konceptu. Vstup na pozemok zo severu zase umožnil skĺbiť, vzhľadom na hustotu zástavby relatívnu, intimitu bývania so Sokratovým konceptom vyžadujúcim výraznejšie presklenia. Špecifikom návrhu je ponechanie nástupnej plochy pred vchodovými garážovými dverami mimo oplotenej časti pozemku, čo zjednodušuje logistiku vychádzania a vchádzania do domu a viac zodpovedá typickému charakteru fungovania obyvateľa satelitu viazanému na automobil. Súčasťou zadania bol, okrem kompletnej stavebno-parkovej úpravy pozemku, aj samostatný letný resp. hosťovský objekt zastrešujúci voľnočasové aktivity.  Je logicky naviazaný na vonkajší bazén s terasou a je prístupný zo samostatného vstupu z ulice. Pavilón je navrhnutý v dizajnovom súlade s hlavnou stavbou.
Materiálové poňatie exteriérov kombinuje bielu omietku s matným kovovým povrchom zošikmených častí plášťa, s cieľom nechať vyniknúť jemnú skulpturálnosť hmoty. Od ulice vnímateľná časť vstupnej fasády je v minimalistickom duchu olemovaná linkou betónovej markízy, plynule prechádzajúcej do zvislej zásteny. Plocha medzi vstupnými dverami a garážovou bránou je obložená veľkoplošným pieskovcom.
Interiéry sú navrhnuté ako jednotný výtvarný celok. Zjednocujúcim materiálom je sivohnedá veľkoformátová dlažba a tmavohnedá dýha stolárskych výrobkov a mobiliáru. Obývačku oživuje stena a fragment stropu z pohľadového betónu.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 05.12.17
Návštěvnost: 2935 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
...Hm,... šakal 05.12.17 10:01
...hm... Eva 05.12.17 13:15
...Štěničkaření... šakal 05.12.17 21:21
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.