Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Bytový dům Cihlářská 6

Autor: DIMENSE architects | Radim Lička
Adresa: Cihlářská 6, Veveří, Brno, Česká republika | mapa
Projekt: 06/2008 – 10/2010 Realizace: 02/2013 – 03/2014
Užitná plocha: 649 m² Zastavěná plocha: 149 m²
Plocha pozemku: 149 m² Obestavěný prostor: 2362 m³

Ke spolupráci na návrhu nás oslovila dvojice investorů, se kterými jsme se setkali již u projektů a realizací přestavby sídla firmy vlastní společnosti, soukromého rodinného domu klienta a mimo jiné také při řešení úprav původního staršího domu na ulici Lidická v Brně. Tento objekt leží v městském bloku na parcele, která probíhá přes vnitřní dvůr do proluky orientované do protější ulice Cihlářská.

Tuto proluku se investoři rozhodli využít a vyzvali nás ke zpracování návrhu novostavby bytového domu. Pro přípravu záměru byla již v úvodu přizvána ke spolupráci stavební firma FRAMA, spol. s r.o., se kterou jsme se setkali u předchozích společných realizací. Takto mohl již od úvodních skic vznikat projekt v úzké spolupráci mezi investorem, architektem a dodavatelem stavby. Tato kombinace a předstih se později ukázal jako důležitý aspekt celého procesu přípravy a efektivity realizace.

Standardní zadání na tomto místě se hned v úvodu ukázalo jako výjimečné s ohledem na množství nejrůznějších aspektů ovlivňujících návrh. Do proluky šířky kolem 10 metrů a přibližně stejné hloubky zastavění, měl být navržen bytový dům s maximálním počtem malometrážních bytů pro přechodné ubytování, s parterem určeným pro komerční využití a možností propojení se stávajícím objektem v ulici Lidická. Všichni jsme si uvědomovali složitost pozemku, takže první návrhy vznikaly především za účelem orientačního ověření dispozičních, plošných a objemových možností řešení s ohledem na stabilizované území a okolní zástavbu, proveditelnost stavby, ekonomiku realizace a návratnost záměru. Proto byl již v této fázi záměr intenzivně konzultován se specialisty pro techniku staveb, stavebním úřadem pro soulad s územními podmínkami a referáty požárně-bezpečnostního řešení, dopravním inspektorátem nebo krajskou hygienickou stanicí.

Po několika variantách se návrh ustálil na řešení obsahující celkem 10 malometrážních bytových jednotek, pronajímatelném prostoru v přízemí o ploše 70 m² a technickém podzemním podlaží propojeným se suterénem sousedního objektu. Do středu objektu bylo umístěno vertikální komunikační jádro se schodištěm a osobním výtahem. Ve 2. až 6. podlaží byly navrženy vždy dva byty kategorie 1+kk o výměře 30-35 m² se vstupní předsíňkou, obytným prostorem s kuchyňským koutem a samostatnou koupelnou. Všechny obytné místnosti i hygienická zázemí jsou přirozeně osvětleny a větrány. Do přízemí je umístěno vybavení bytového domu s úklidovou komorou, místností pro uložení kol nebo kočárků a v zapuštěném závětří prostor pro uložení nádob na komunální odpad. Bytové kóje jsou z prostorových důvodů umístěny v nevyužívaném suterénu objektu v ulici Lidická.

Hmota objektu vychází z daného místa a okolní zástavby. Výška atiky a tvar sedlové střechy navazuje na sousední objekty. Prvek vystupující hmoty z hlavní uliční fasády v podobě rizalitu byl převzat z okolních původních domů v ulici Cihlářská a byl s výhodou využit i pro naše řešení Tento prvek kromě estetické funkce pomohl současně navýšit podlahovou plochu jednotlivých bytů. Rizalit vystupující od třetího podlaží jsme nechali promlouvat do ulice čistým výrazem bílého objemu frázovaného řadami pásových oken. Naopak soklová část domu je záměrně výškově převýšená, probarvená zemitým odstínem omítky a doplněná výraznou horizontální profilací odkazující na bosáže soklů okolních objektů v původní zástavbě. Tento barevný a plastický prvek byl použit také na meziokenních pilířích pásových oken. Bosáž také zabíhá do hlubokého závětří před vstupními dveřmi, které vytváří krytý vstupní prostor pro umístění zvonkového tabla, dopisních schránek, prostoru pro domovní odpad a přístup k domovním přípojkám.

Od prvního návrhu až po realizaci bylo vše řešeno s důrazem na maximální prostorovou úsporu při zachování funkčnosti. Autorsky byl navržen veškerý vestavný nábytek v podobě šatních skříní, kuchyňských linek, zařizovacích předmětů, vestavných spotřebičů i osvětlení. Takto vznikl v průběhu realizace i netradičně řešený návrh schodišťového zábradlí.

Již měsíc před dokončením stavby byly všechny byty zarezervovány nájemníky a naše spolupráce pokračovala v podobě návrhu a dohledu nad interiérem a řešením design-manuálu prvního nájemce obchodní jednotky v přízemí.








Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 10.05.17
Návštěvnost: 10431 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
fasáda Adam Bitljan 11.05.17 09:01
denní světlo? vok 11.05.17 09:20
jadro Peter Koman 11.05.17 14:20
... Daniel John 12.05.17 10:52
... Klára Zvěrevová 13.05.17 16:36
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.