Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rozšíření uměleckého muzea v Churu
Bündner Kunstmuseum Chur

Autor: Estudio Barozzi Veiga | Fabrizio Barozzi, Alberto Veiga
Spoluautor: Schwander & Sutter Architekten | Thomas Schwander, Ursin Sutter
Spolupráce: Katrin Baumgarten
Adresa: Bahnhofstrasse 35, Chur, Švýcarsko | mapa
Web: www.buendner-kunstmuseum.ch
Investor: Hochbauamt Kanton Graubünden
Náklady: 26 360 000 Euro Realizace: 2016
Soutěž: 2012 Užitná plocha: 4000 m²

Bachovy fugy nejsou jen bohatým zdrojem inspirace pro hudebníky, ale také výtvarníky a designery, kteří se snaží tento nápaditý kompoziční princip řazení napodobovat. Barcelonské Estudio Barozzi Veiga svůj vítězný projekt na rozšíření Spolkového uměleckého muzea rovnou nazvalo “Umění fugy”.
Umělecké muzeum v Churu sídlí v palladiánské vile Planta (1874-76), kterou si na tehdejším okraji města nechal postavit bohatý průmyslník a obchodník s bavlnou Jacquese Ambrosiuse von Planta. Autorem vily byl tehdejší radní Johannes Ludwig (1815-88), který se architektem stal postupným učením od zedníků a tesařů až po jednoho z nejvytíženějších tvůrců své doby. Na počátku 80. let minulého století prošla vila Planta dostavbou tehdy ještě zaměstnance památkového úřadu a začínajícího architekta Petera Zumthora (spol. P.Calonder a H.J.Ruch). V roce 2012 vybrala porota ve dvou kolech z celkem osmnácti projektů návrh španělských Barozzi Veiga. Aby se uvolnil pozemek pro nové muzeum, musela ustoupit sousední Sulserbau (1927) a také být zbourána Zumthorova lávka (1981). Vila Planta byla v uplynulých letech asanována místním ateliérem Gredig Walser Architekten.
Minimalistická šedá kostka usazená před historickou vilou Planta odhaluje jen malou část, neboť dvě třetiny nových galerií se ukrývají pod náměstím. Přístavbu kromě čtyř nadzemních podlaží tvoří tři podzemní patra, přičemž půdorysná stopa suterénu je v porovnání s horními patry dvojnásobná. Nově přistavěná část je s historickou vilou propojena podzemním schodištěm. Ve spodní části se nachází stálé sbírky a archiv, zatímco v nadzemních sálech budou instalovány krátkodobé výstavy. Stejně efektivní jako dispozice je také řešení nosné konstrukce. Oba mohutné centrální pilíře obsahují veškeré vertikální komunikace.
Zvýrazněný vstup se snaží moderním způsobem reagovat na portál historické vily. Společný dialog vedou nové a staré muzeum i v dalších detailech. Čtvercový půdorys se propisuje i v menším měřítku do plastického reliéfu na fasádě. Uzavřený objekt připomíná truhlu střežící poklady ze sbírek muzea čítající na osm tisíc položek od 18. století až do současnosti. Celkové náklady na stavbu muzea ve výši 30 milionů švýcarských franků pokryla ze dvou třetin dvě třetin veřejná sbírka.
Autor: Petr Šmídek, 03.05.17
Návštěvnost: 6183 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.