Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Stavební úpravy a přístavba základní školy Hovorčovice

Autor: Ondřej Tuček
Adresa: Revoluční 903, Hovorčovice, Česká republika | mapa
Web: www.skolahovorcovice.cz
Projekt: 2014 Realizace: 10.2014 - 09.2015
Zastavěná plocha: 373 m² Plocha pozemku: 1279 m²

Nová škola vznikla rekonstrukcí a přístavbou historické budovy, pocházející zřejmě zhruba z poloviny 19. století, a která v průběhu dob měnila svou funkci a byla mnohokrát přestavována. Škola zde sídlila od 50. let do roku 2000, od té doby dům chátral.
Koncept dostavby je postaven na kontrastu dvou hmot – původní rekonstruované budovy a nové přístavby. Oba objekty se od sebe na první pohled liší jak svým tvarovým řešením (sedlová vs. plochá střecha), tak i materiálem fasády (obyčejná omítka vs. obklad cihelnými pásky) a tvaroslovím okenních otvorů.
Původní budova byla uvedena do původní archetypální podoby, která zdůrazňuje její historický význam a dominantní roli v urbanismu obce. Bylo nutno nahradit dožilé stropní a střešní konstrukce a vyřešit izolaci spodní stavby. Budova byla celkově zrekonstruována včetně zcela nové konstrukce střechy a stropů. V maximální možné míře byly využity stávající otvory dveřní i okenní, pouze v severní a západní stěně došlo k mírnému přeformátování některých otvorů a vybourání nových tak, aby vnitřní prostory byly řádně osvětleny. Nová střecha byla o cca 1,2m zvýšena, aby podkrovní prostory měly dostatečnou výšku a tím pádem využitelnost. Střecha s monolitickou konstrukcí byla provedena jako bezpřesahová, se skrytými žlaby i dešťovými svody a má plechovou pozinkovanou krytinu.
Přístavba se záměrně od hlavní budovy výrazově liší. Je napojena v místě stávajícího schodiště komunikačním krčkem, do něhož zároveň ústí i hlavní vstup. Umístění přístavby při severo-východním rohu pozemku optimálně využívá školní pozemek a ponechává velkou rezervu pro umístění hřiště a školní zahrady. Stavebně jde o jednoduchý třípodlažní hranol, prostě položený podél původní budovy. Jeho proporce jsou však štíhlejší a jeho perforace nepravidelně rozmístěnými okenními otvory dvou rozměrů vnáší do celkové kompozice hravost a modernitu.
Škola poskytuje zázemí pro 5 kmenových učeben 1. stupně, jídelnu s přípravnou, družinu, knihovnu a šatnové a sociální zázemí. Nový hlavní vstup je umístěn ve spáře mezi oběma budovami do prostoru spojovacího krčku. Na vstup navazuje hala se schodištěm a výtahem, odkud jsou přístupné šatny, družina a školní jídelna. Jídelna je doplněna přípravnou obědů z dovezených polotovarů či jen ohřevem dovezených pokrmů. Zásobování jídelny probíhá nezávisle vlastním zadním vstupem. Jídelna může díky své pozici fungovat nezávisle na provozu školy, a to například pro společenské akce obce ve večerních hodinách. Vybavení přípravny umožní i základní občerstvení pro tyto příležitosti.
Centrálním komunikačním prostorem je dvoupodlažní atrium. Je osvětleno střešním světlíkem a propojuje obě úrovně učeben. V patře jsou umístěny 4 učebny a sociální zařízení. Učebny nemají všechny stejný tvar ani velikost, i orientace ke světovým stranám se liší. Každá je proto zařízena mírně odlišným způsobem tak, aby školní lavice měly správné osvětlení denním světlem zleva a zezadu.
Ve 3.NP se nachází pátá učebna, knihovna a dále zázemí učitelského sboru (kabinet a sborovna), sociální zařízení, sklady a kotelna pro celý objekt. Chodba ke sborovně je vybavena malou kuchyňskou linkou a chodba k ředitelně je lemována vestavnými skříněmi pro uložení školních pomůcek. Zároveň se zde nachází místnost školníka a kotelna.
Vertikální komunikaci zajišťuje historické schodiště v původní budově, která bylo pouze očištěno, opraveno a doplněno novým ocelovým zábradlím s dřevěným madlem. Pro bezproblémovou komunikaci i pro handicapované uživatele byl do prostoru atria umístěn výtah.
Veškeré pobytové a komunikační prostory (učebny, chodby, atrium, jídelna apod.) jsou vybaveny akustickými podhledy z desek Heraklith pro zajištění optimální pohody a klidu pro výuku.
Ondřej Tuček

Literatura
 

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 16.10.15
Návštěvnost: 28340 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Krásne! Matej Farkaš 16.10.15 09:46
Roztomilé JRC 16.10.15 11:17
Paráda Lukáš 16.10.15 12:53
rekonstrukce jih 16.10.15 13:58
hurá Peter Koman 16.10.15 21:25
:) mm 17.10.15 17:51
super! detomas 22.10.15 08:19
tradicionalismus YaM 22.10.15 09:18
úžasné Zuzana Froňková 23.10.15 11:03
škola pre deti peter hricovec 29.10.15 09:14
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.