Engelmann

Paul Engelmann

*14. 6. 1891Olomouc, Česká republika
7. 2. 1965Tel Aviv, Izrael
Hlavní obrázek
Biografie
Řekne-li se Engelmann, je nutno dodat architekt Adolf Loos, filozof Ludwig Wittgenstein a novinář a spisovatel Karl Kraus. S nimi se tento architekt, literát a filozof pocházející ze židovské rodiny v Olomouci stýkal. "Loos oddělil předmět spotřeby od umění a usmrtil bastarda - ornament. Kraus oddělil život od jazyka a usmrtil bastarda - frázi. Wittgenstein oddělil vědu od mystiky a usmrtil bastarda - filozofů," tak charakterizoval Engelmann podstatu tvorby svých mnohem slavnějších přátel z okruhu Vídeňské moderny.
Paul Engelmann odešel do Vídně po absolvování olomouckého gymnázia v roce 1910 a stal se prvním řádným žákem v nově založené stavební škole Adolfa Loose. Obdivoval tohoto architekta, který vyznával prostotu, jednoduchost a odmítal ornamentální zdobnost autorů Vídeňské secese a Wiener Werkstätte. Loosovým cílem, s nímž se Engelmann identifikoval, byla funkcionalistická, věcná architektura - jak je vidět třeba na nejslavnější Loosově stavbě, domu na Michalském náměstí ve Vídni. Právě tento objekt zaujal Engelmanna natolik, že na něj složil báseň do Krausova časopisu Pochodeň.
S třetím slavným mužem, filozofem Wittgensteinem, se Engelmann seznámil v roce 1916 v Olomouci, kam stále z Vídně dojížděl. Wittgenstein sloužil na Hané jako voják a v olomouckých uličkách spolu probírali Wittgensteinovo stěžejní dílo Tractatus. "Je možné s mírnou nadsázkou říct, že bez. Engelmanna, který sám nebyl nijak významný literát, by Kraus nenapsal knihu Poslední dnové lidstva a Wittgenstein svůj Tractatus," tvrdí o muži, který se v polovině třicátých let rozhodl odjet do Palestiny, germanistka Ingeborg Fialová.
Engelmann však nebyl pouze člověkem, který byl "při tom" a jen inspiroval ostatní. Na kontě má tři významné stavby, jež vytvořil pod Loosovým vlivem. V Olomouci po něm dodnes zůstal Müllerův dům, ve Vídni neoklasicistní vila kubistických forem Margaret Stonboroughové - sestry Ludwiga Wittgensteina, s nímž na návrhu pracoval. Engelmannovy stavby mají společné jedno: Loosovu snahu disponovat místnosti ve stejném podlaží do různých výšek. Engelmann-literát je pak autorem antologie německé poezie, kterou sestavil v Palestině, a také autorem vzpomínek na své přátele.
Ivana Pustějovká, 2004

Realizace a projekty

Další stavby
bude následovat
0 komentářů
přidat komentář