Diba

Kamran Diba

*5. 3. 1937Teherán, Irán
Hlavní obrázek
Biografie
Íránský architekt Kamran Diba opustil rodnou zemi rok před revolucí v roce 1978. Následně pracoval v Londýně a ve Washingtonu. V současné době působí v Paříži a na Costa del Sol ve Španělsku.
Diba je držitelem Aga Khan Award. Jeho projekt Nové město Shushtar byl vystaven na benátském Bienále a také jako součást výstavy Na konci století v Muzeu moderního umění v Los Angeles. Zasedal v mezinárodních architektonických porotách a přednášel na řadě univerzit.
Jako architekt a kulturní agitátor založil v Íránu mnoho inovativních institucí, především muzeum a několik kulturních center. Jako architekt a později ředitel teheránského Muzea současného umění nashromáždil pro tuto instituci početnou sbírku moderního umění.
Jeho architektonické dílo nese stopy vernakuláru. Přestože je modernista, pevně věří v kulturní kontext a kontinuitu. Dibova práce je zaměřena na sociální působení a individuální psychologické zkušenosti zastavěného prostředí. Je autorem mnoha projektů.
V současné době je členem španělské komory architektů a provozuje praxi v jižním Španělsku. Svůj čas tráví dílem ve Španělsku, dílem v Paříži.
Diba je také malíř a několikrát svá díla vystavoval.