Biografie
Sami Rintala vystudoval architekturu na univerzitě v Helsinkách. Ještě před promocí založil s Marco Casagrandem kancelář Casagrande & Rintala a v následujících pěti letech vytvořili společně po celém světě řadu oceněných architektonických instalací. Jejich díla spojují architekturu a kritické sociální úvahy, přírodu a skutečnou úlohu architekta, vše v uměleckém prostředí využívajícím prostor, světlo, materiály a lidské tělo jako nástroj k vyjadřování.
Prvním Rintalovým dílem, které vešlo do širšího povědomí byl v roce 1999 projekt Land(e)scape: tři opuštěné dřevěné stodoly byly zdviženy na nohy do desetimetrové výšky, aby mohly následovat své farmáře do měst, což byl kritický komentář k procesu vylidňování venkova. Pro benátské bienále v roce 2000 vytvořil Sixty Minute Man: loď se zahradou na palubě plující Arsenalem. Park - vysázený na odpadcích, které Benátky vyprodukují během jedné hodiny - se stal společně se starou lodí trojrozměrnou koláží plýtvání společnosti, čímž komentoval hlavní téma bienále 'less aesthetics, more ethics'.
V roce 2008 Rintala založil společně s islandským architektem Dagur Eggertssonem kancelář Rintala Eggertsson Architects, která má sídlo v Oslo na jihu Norska a v Bodø na severu Norska.
Důležitou část Rintalovy práce tvoří přednášky a pedagogická působení na řadě uměleckých a architektonických škol. Výuka se obvykle odehrává v podobě workshopu, kde jsou studenti často vyzváni k zapojení se do tvorby životního prostředí pro člověka v reálném měřítku 1:1.
Díla Sami Rintaly jsou založeny na příběhu a konceptu. Výsledná práce je navrstveným výkladem fyzických, duchovních a poetických zdrojů místa.

Realizace a projekty

Vzdělání:
1990-99 - Helsinki University of Technology, Finsko
1993-94 - Århus Arkitektskole, Dánsko
1995-96 - Masters Course, HUT, Finsko
1996 - Islenski Arkitektaskolinn, Island
 
Pracovní a pedagogické působení:
1986-89 - stavební dělník 
1989-90 - vysokoškolský učitel
1998-2003 - architekt v kanceláři Casagrande & Rintala
1999-2000 - vlastní televizní program a videoprodukční
od 2000 - přednášející a hostující pedagog
od 1999 - učitel BAS Bergen
od 2004 - profesor II, NTNU Trondheim
od 2007 - profesor AHO Oslo
od 2008 - architekt v kanceláři  Rintala Eggartsson Architects